Demi Schuurs: 'Ik ben op 25 meter van de dood geweest'

Print
Demi Schuurs: 'Ik ben op 25 meter van de dood geweest'

Afbeelding: ANP/Ermindo Armino

Tennisster Demi Schuurs (23) uit Nieuwstadt liep vrijdagochtend met twee vriendinnen op straat in Melbourne, toen een automobilist opzettelijk op een groep voetgangers inreed. Bij het dodelijke drama, dat zich op slechts 25 meter van haar afspeelde, kwamen vier mensen om het leven. Zeker 25 mensen raakten gewond.

De gebeurtenis heeft het jonge leven van Demi Schuurs voor altijd veranderd. "Ik ben enorm in shock", reageert ze vanuit Melbourne. "Het drama heeft zich vlak voor m'n ogen afgespeeld. Met twee vriendinnen liep ik rustig met een beker koffie op straat, toen het plotseling helemaal misging. Ik keek naar rechts, de straat in waar de automobilist op voetgangers inreed. Het ging allemaal heel snel. Er was meteen paniek. Mensen renden alle kanten op. Ik hoorde geweerschoten. De angst sloeg me echt om het lijf."  

Demi Schuurs weet meteen dat het serieus mis is. Ze spoort haar vriendinnen aan om snel dekking te zoeken. "Ze dachten eerst nog dat ik een grapje maakte, zoals ik dat wel vaker doe. Maar toen ze mijn gezicht zagen, wisten ze dat het menens was. Ik wist echt niet wat me overkwam. Ik was enorm van slag. Van angst trilde ik op mijn benen." 

Paniek
Om haar leven te redden, zoekt Demi Schuurs het dichtsbijzijnde gebouw op waar ze veilig kan schuilen. "Ik ben het eerste beste café of restaurant binnen gerend, zo bang was ik. Overal was er paniek. Niemand wist weet er precies gebeurd was. Ambulances, sirienes en politie. Helikopters hingen in de lucht. Je weet echt niet wat je meemaakt. Mensen huilden en zaten er verslagen bij. Toen we naar buiten kwamen, realiseerde ik me pas wat er precies was gebeurd. Ik durfde niet meer te kijken naar de plek waar het zich allemaal had afgespeeld. Het was echt verschrikkelijk."

Vul hier een omschrijving van de foto in.

 

Demi Schuurs weet zich bijna geen raad met haar emoties. "Ik kan nog niet goed beseffen wat ik allemaal van dichtbij heb meegemaakt. Heel onwezenlijk allemaal. Ik ben op 25 meter van de dood geweest. Het drama heeft zich afgespeeld op Bourke Street nummer 500. Ik ben opgevangen in gebouw nummer 501. Dan besef je hoeveel geluk je hebt gehad."    

Andere wereld
De hulpverlening komt na het drama razendsnel op gang. Terwijl langzaam het nieuws doordringt dat even verderop in de stad enkele mensen om het leven zijn gekomen en er minstens twintig ernstig gewond zijn geraakt, krijgt Demi de eerste hulp. Securitymensen bieden haar extra veiligheid. Aan de politie vertelt ze haar eerste indrukken. Als geen ander beseft ze hoeveel geluk ze heeft gehad. "Het is alsof ik in een andere wereld leef. Ik ben sowieso al vrij gevoelig. Kun je nagaan wat deze vreselijke gebeurtenis voor een impact heeft."     

Demi Schuurs is zo de weg kwijt dat ze niet weet hoe ze snel en goed moet handelen. "Je maakt een schokkende ervaring mee en weet gewoon niet wat je moet doen. Deed ik er goed aan om naar huis te bellen? In Nederland was het nog midden in de nacht. Mijn ouders sliepen. Ik zou ze zomaar onnodig ongerust kunnen maken. Ik heb daarom een rustiger moment afgewacht en gebeld op een moment dat ik alles kon uitleggen. Dat ik veilig was en dat ze zich vooral geen zorgen over mij hoefden te maken. Het volledige verhaal zouden ze later wel van mij vernemen."   

 


 

Vanuit het café-restaurant is Schuurs in een busje van de toernooi-organisatie overgebracht naar het tenniscomplex in Melbourne, dezer dagen het strijdtoneel van de Australian Open. Daar kon ze de dramatische gebeurtenis in alle rust op zich laten inwerken. Een psycholoog ontfermde zich over haar. "Ik ben prima opgevangen. Ze hebben me alle steun gegeven. Het drama heeft zich twee straten verder afgespeeld vanaf de plek waar ik nu ben. Het is allemaal niet te bevatten."  

Zondag vliegt ze terug naar Nederland. Weg van Melbourne, weg van de nachtmerrie. Een onuitwisbare en schokkende levenservaring rijker. "Deze gebeurtenis zal ik nog wel even bij me dragen. Ik ben er kapot van."Tien agenten
De politie van Melbourne heeft de dader inmiddels kunnen aanhouden. Voordat tien agenten hem uit de auto konden trekken, werden schoten gelost. De politie doet uitvoerig onderzoek naar de achtergrond van het incident. Wel zou al duidelijk zijn dat het niet om een terreurdaad gaat.

Volgens verschillende media zou de wagen betrokken zijn geweest bij een politieachtervolging. Het incident zou in verband gebracht zijn met een steekpartij de nacht ervoor. Delen van de stad, waar momenteel de Australian Open wordt gehouden, zijn afgezet. Het tennistoernooi ondervond geen hinder van alle commotie.

 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →