Dit gaat Donald Trump in zijn eerste 100 dagen als president doen

Print

Afbeelding: Het Nieuwsblad

President Donald Trump begint aan zijn ambtstermijn. Zijn prioriteiten worden stilaan duidelijk: Obamacare terugroepen en de ‘giant wall' bouwen tussen Mexico en de Verenigde Staten. Wat mogen we verwachten in de befaamde eerste honderd dagen-periode van de nieuwe president?

Sinds het presidentschap van Franklin D. Roosevelt hebben de eerste 100 dagen van een nieuwe president een symbolische betekenis gekregen. Die 100 dagen worden beschouwd als een referentie voor de rest van het presidentschap.

In tegenstelling tot wat hij eerder beloofd had, zal Donald Trump de eerste van zijn 100 dagen er niet meteen invliegen. Zijn eerste weekend als president, neemt hij een weekendje vrij, zo liet hij weten in een interview.

In de dagen en weken daarna, mogen we het volgende verwachten van de 45e president van de Verenigde Staten:

OBAMACARE | Leden van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden in de Verenigde Staten zijn volop bezig aan een nieuw voorstel voor de Amerikaanse ziekteverzekering. Die verzekering zou Obamacare, de Affordable Care Act van president Barack Obama, vervangen. Met 51 tegen 48 stemmen hebben de senatoren vorige week al een eerste besluit genomen om het huidige ziekteverzekeringssysteem ongedaan te maken.
 


Consensus bij de Republikeinen is echter ver zoek. De wetgevers maken zich zorgen of een concreet voorstel op zo’n korte tijd wel haalbaar is. De nieuwe president is alvast enthousiast: ‘We zullen voor iedereen een verzekering hebben, in een erg vereenvoudigde vorm. Minder duur en veel beter.’ Idealiter zou er tegen 20 januari een voorstel op tafel liggen.

Waar de Republikeinen het wel over eens zijn is het verminderen van het budget voor Planned Parenthood (PP), de grootste eigenaar van abortusklinieken in de Verenigde Staten.

WAPENS | Wapenvrije zones die tijdens de ambtstermijn van Obama werden ingesteld, wil Trump meteen weer afschaffen. 
 


 

BELASTINGHERVORMING | Het belastingsysteem moet en zal veranderen. Dat bleek uit de beloftes van zowel Trump als de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan. Die heeft sinds vorige zomer al een blauwdruk klaarliggen voor de nieuwe president.

De bedoeling is om belastingen te verlagen voor bepaalde groepen en bedrijven. Op lange termijn willen de Republikeinen de federale belastingdienst van de Verenigde Staten (IRS) ook hervormen.

‘Onder president Obama vond er een enorme verschuiving van rijkdom plaats van bedrijven die in eigen land produceren, naar bedrijven die hun winsten in het buitenland onderbrachten,’ zegt Sherle Schwenninger van de denktank New America in New York.

‘Het aanslagpercentrage voor lokale producenten, die nu 35 tot 50 procent bedraagt, zal dalen tot 15 à 20 procent. Dat is een enorme groep van bedrijven die winstgevend zullen worden en banen zullen creëren.’ Ook in zijn eerste toespraak na zijn verkiezing stelde Trump: ‘Ik word de grootste banen-president die God ooit heeft geschapen’.

Verwacht wordt dat het voorstel voor belastinghervorming de deadline van 15 april zal halen.

REGELGEVING | Trump is van mening dat "voor elke nieuwe regeling er twee oude verordeningen moeten worden afgeschaft". 

MUUR GRENS MEXICO | De muur tussen de VS en Mexico blijft een belangrijk agendapunt voor de nieuwe president. Ook in zijn eerste toespraak benadrukte Trump dat Mexico, ‘al wonen er goede mensen’, te lang misbruik gemaakt heeft van de Verenigde Staten. De rekening voor het bouwen van de muur zou later voorgeschoteld worden aan Mexico.
 


Aangezien de deadline voor de begroting net valt op het einde van de 100-dagen periode, wordt verwacht dat beslissingen omtrent de muur ook binnen die periode zullen worden genomen. Intussen heeft Trump duidelijk gemaakt dat hij aan het Congres zal vragen de muur te betalen, en dus niet Mexico, zoals hij aanvankelijk had aangekondigd.

Met de muur wil Trump de immigratie vanuit Mexico naar Amerika verminderen "om zo werkloze Amerikanen een kans te geven om goed betaalde banen in te vullen."

ENERGIE | Federale beperkingen op de productie van energie die door de administratie van Obama werden ingesteld, zullen in de eerste 100 dagen door de administratie van Trump ongedaan gemaakt worden, zo beloofde hij. Volgens Trump zijn dat "job-killiing beperkingen". 

INFRASTRUCTUUR | Trump speelt al langer met het idee van een infrastructuurproject van maar liefst 1 biljoen dollar. Met dat geld zou de president wegen, bruggen, bouwen en luchthavens laten aanleggen op Amerikaans grondgebied.

In dit agendapunt kunnnen ook de Democraten zich vinden, al is dat op voorwaarde dat, zoals democratische vertegenwoordiger Ruben Gallego (Arizona) stelde, het geen ‘privatiseringsplan wordt vol corruptie.’

HILLARY CLINTON | "Als ik president wordt, dan zou jij in de gevangenis zitten", zei Donald Trump tijdens het tweede presidentiële debat aan zijn tegenkandidate Hillary Clinton. Hij zou bovendien een speciaal onderzoek instellen naar de e-mails van Hillary Cliton. Na zijn verkiezing tot president, zwakte hij dat al fel af. Eind november kondigde het team van Trump aan dat ze niet van plan zijn om de e-mails van Clinton verder te onderzoeken.JUSTITIE | Trump is van plan om in zijn eerste 100 dagen rechters te benoemen die "de Grondwet hooghouden en het Tweede Amendement (het recht op het bezitten en dragen van wapens, red.) verdedigen". 

CYBERAANVALLEN | Trump wil in de eerste dagen van zijn presidentschap een "cyberteam" installeren dat zich bezighoudt met cyberaanvallen op de VS. Het team zal voornamelijk bestaan uit militairen. De bedoeling is om "de vitale structuren van Amerika te beschermen". 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →