Komt productie BMW X1 naar Nedcar in Born?

Print

Afbeelding: MCM PRODUCTIONS

De geluiden worden steeds sterker dat VDL Nedcar in Born een contract heeft binnengesleept voor de bouw van de BMW X1. De bouw van de SUV zal naast die van de Mini-modellen hatchback, Cabrio en Countryman moeten plaatsvinden. In de productie zou het gaan om enkele tienduizenden auto’s per jaar.

De woordvoerders van BMW Nederland willen nog niet op de komst van de X1-productie naar Nederland reageren. Ook Jan Mooren, de verantwoordelijke voor Nedcar binnen de VDL Groep, wil vooralsnog niets kwijt over de eventuele komst van de BMW X1. „Niets zo geheimzinnig als de autobranche; uiteraard vanwege de grote commerciële belangen die ermee gemoeid zijn.”


Foto: BMW

Mooren wil slechts kwijt dat er samen met de Nedcardirectie permanent wordt overlegd met zowel de huidige klant BMW als met andere merken over de bouw van auto’s in de onafhankelijke assemblagefabriek in Born. „Een model gaat, afhankelijk van zijn succes, zo’n zes tot negen jaar mee. Het huidige project met de driedeurs Mini zal zo rond 2020 eindigen. Dan is het zaak om rond die tijd een vervangend model aan de lijn te hebben.” 


Foto: BMW

Nieuwe hal
Om een nieuwe klant te kunnen beleveren in Born, is de realisatie van een tweede ‘bodyshop’ (carrosseriehal) nodig. Zo’n nieuwe hal is straks al gauw zo’n 70.000 vierkante meters groot. „Reden om nu aan de noordkant van Nedcar al werk te maken van allerlei onderzoeken en het in gang zetten van bestemmingsplannen. Is er een concrete klant, dan moet die niet ook nog eens moeten wachten tot alle wettelijke procedures zijn doorlopen. Want dan is-ie weer naar elders vertrokken.”

Vul hier een omschrijving van de foto in.
Foto: BMW 

De BMW X1 is een compacte cross-over. De auto  heeft dezelfde bodemplaat als de MINI Countryman, die op dit moment al in Born van de band loopt. Uitbreiding van de productie met het model X1 van BMW kan daardoor relatief eenvoudig. Op dit moment worden in de fabriek in Born aanpassingen gedaan zodat straks de X1 en Countryman aan dezelfde band geproduceerd kunnen worden. 

Het mogelijk maken van de bouw van de BMW X1 zou wederom een geweldige impuls zijn voor de Limburgse   autoindustrie. De BMW X1 wordt momenteel tezamen met acht andere modellen in de BMW-fabriek in Regensburg gemaakt, maar de vraag naar de SUV is dermate hoog dat de autobouwer onvoldoende auto’s kan bouwen. De BMW X1 is een van de best lopende modellen van de Duitse autofabrikant. 

Hogere productie
Om de levertijd van de X1 te bewerken ondernam BMW vorig jaar al stappen. Het bedrijf voerde halverwege het jaar de productie op met 300 eenheden per dag door met een extra nachtdienst te werken. De dagproductie kwam zodoende op 1400 stuks te liggen. Toen werd bepaald dat de extra capaciteit benut zou worden voor de periode van 1 juli tot en met 1 maart 2017. Voor de periode daarna werd gekeken naar een andere oplossing.

BMW wist vorig jaar 350.000 stuks van de X1 te verkopen. Het model deelt zijn technische basis met de Countryman, die exclusief door VDL Nedcar wordt gemaakt.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen