Waarom MVV / VVV met de zege aan de haal gaat

© Limburger

Dé voetbalwedstrijd van dit weekend is VVV tegen MVV. De koploper tegen de (gedeeld) nummer twee in de eerste divisie. Sportverslaggevers Hans Straus en Emil Visser leggen uit waarom MVV met de zege aan de haal gaat of waarom juist VVV zal winnen.

Emil Visser en Hans Straus

Waarom wint MVV?

Door Emil Visser

Kelechi de ongrijpbare

De vorige ontmoeting tussen VVV en MVV was hij er nog niet bij, maar Kelechi Nwakali is inmiddels goed opgewarmd na de eerste seizoenshelft. De Nigeriaanse balkunstenaar steelt week na week de show in het lekker draaiende elftal van MVV. Weinig spelers in de eerste divisie kunnen vat op hem krijgen. Andrew Driver van De Graafschap is naar verluidt nog steeds duizelig sinds hij in de Geusselt door Nwakali werd gedold.

Dodelijke vleugels

Links Leroy Labylle en Joeri Schroijen, op de andere flank Alessandro Ciranni en Nwakali. Het angstzweet staat bij menig tegenstander voor de wedstrijd al op het voorhoofd met deze vleugelbezetting. De MVV-flanken zijn nauwelijks te temmen en kunnen ook de VVV-defensie voor de nodige problemen stellen.

Schoon doel

De verdediging en de keeper van MVV zijn in vorm. In de laatste zes wedstrijden wist doelman Bo Geens vijf keer zijn doel schoon te houden. Bovendien kan het spelinzicht van Geens bepalend zijn voor de wedstrijd. De MVV-sluitpost stond vorige week tegen Helmond Sport aan de basis van de 2-0 met een razendsnelle en exact gemikte uittrap, nadat hij een corner uit de lucht plukte.

Oude bekende

Bij VVV was er voor Dyon Gijzen geen plek meer, maar bij MVV is de aanvallende middenvelder in de eerste helft van het seizoen opgebloeid. In veertien wedstrijden met de Maastrichtenaren scoorde hij al vaker dan in al zijn 42 VVV-optredens. Hij zal er op gebrand zijn om in de Koel te laten zien dat VVV hem niet had moeten laten gaan.

Halve thuiswedstrijd

Net als bij de wedstrijd van MVV tegen Fortuna Sittard, zal het uitvak voor de Maastrichtse supporters propvol zitten. De rood-witte fans zullen er alles aan doen om het duel tegen VVV als een thuiswedstrijd te laten voelen voor de equipe van trainer Ron Elsen.

Waarom wint VVV?

Door Hans Straus

Onpasseerbare verdediging

VVV heeft dit seizoen pas dertien tegentreffers geïncasseerd. Met Jerold Promes en Nils Röseler staan er in het centrum twee verdedigers die wekelijks op eredivisieniveau acteren. Achter hen staat doelman Delano van Crooij, de verrassing van het seizoen. Hij stuurt de verdediging uitstekend aan. Op basis van de defensie is VVV, dat al sinds medio oktober niet meer heeft verloren, de gedoodverfde kampioen.

Rasaanvallers

Niet alleen de verdediging is sterk bij VVV, ook de voorhoede is van grote klasse. Waar Ralf Seuntjens de aandacht opeist, krijgt Johnatan Opoku de vrijheid om te excelleren. De balvaardige aanvaller maakt niet alleen mooie treffers, maar ook heel belangrijke. Op de bank heft Maurice Steijn dan ook nog altijd schotvaardige spelers als Leandro Resida en Joey Sleegers.

Thuisvoordeel

In De Koel heeft VVV al sinds september vorig jaar niet meer verloren. Het stadion dat momenteel wordt afgestoft en gemoderniseerd mag dan niet vol lopen zondag, de sfeer zal tijdens de derby beter zijn dan ooit. De club heeft diverse initiatieven lopen om een toeschouwersrecord te gaan halen. Dat moet lukken nu VVV al weken ongeslagen aan kop gaat.

Stabiliteit

Trainer Maurice Steijn heeft een evenwichtige ploeg gecreëerd die wekelijks in dezelfde samenstelling speelt omdat blessures en schorsingen zo goed als zijn uitgebleven. Alleen Moreno Rutten – inmiddels op de weg terug – is gekwetst. Ook dat is een kwaliteit die meespeelt in de titelstrijd. Net als het feit dat er bij VVV een mooie mix van routiniers en jonge honden is.

Specialisten

Bij VVV is men voor doelpunten niet aangewezen op een of twee schutters van dienst. Naast Seuntjens en Opoku kunnen ook Joey Sleegers, Vito van Crooij, Nils Röseler en Torino Hunte doelpunten maken. De luchtmacht van de Venlose club is gevreesd; zo maakte Röseler nog met het hoofd de 1-0 in Leeuwarden tegen Cambuur. Verder heeft middenvelder Clint Leemans een gouden linkervoet. Zijn vrije trappen zijn een formidabel wapen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee