Zo word je stamceldonor

Print
Zo word je stamceldonor

Lindsay van den Bosch Afbeelding: Peter Schols

De emotionele oproep van de ernstig zieke Lindsay van den Bosch uit Landgraaf heeft al ruim 1100 nieuwe stamceldonoren opgeleverd. De 25-jarige Lindsay heeft Hodgkinlymfoom, een zeldzame en agressieve vorm van lymfklierkanker en stamceltransplantatie is haar laatste hoop. Hoe word je stamceldonor en wat komt daar bij kijken?Hoe word je stamceldonor?
Je kunt je aanmelden via de website www.stamceldonor.nl. Als er geen bezwarende medische indicaties zijn, krijg je een registratiesetje thuisgestuurd. Je moet zelf wat wangslijmvlies afnemen en dat vervolgens terugsturen naar de Stichting Matchis. Aan de hand daarvan bepalen zij je stamceltypering.

Bij de behandeling van welke ziekten wordt stamceltransplantatie gebruikt?
Stamceltransplantatie wordt op dit moment toegepast bij de behandeling van bloedkanker en bepaalde bloedziekten, zoals bijvoorbeeld leukemie, lymfeklierkanker aplastische anemie.

Als je wordt opgeroepen, hoe worden je stamcellen dan afgenomen?
In de meeste gevallen (90%) gaat dat via het bloed. In de overige gevallen via beenmerg.

Is zo’n afname van stamcellen gevaarlijk?
Volgens Stichting Matchis, het Nederlands centrum voor stamceldonoren, zijn de risico’s als donor zeer laag. Om stamcellen via het bloed te geven gebruik je vijf dagen lang een lichaamseigen groeifactor. Daar kun je wat botpijn, spierpijn en een griepachtig gevoel van krijgen. Na enkele dagen heb je daar meestal geen last meer van. Bij een beenmergdonatie ga je onder narcose. Na afloop heb je een spierpijnachtig gevoel in je onderrug dat als het goed is na enkele dagen is verdwenen. Ook ben je gedurende enkele weken sneller vermoeid. De narcose is volgens de stichting het grootste risico voor jou als donor.

Word je vaak opgeroepen om stamcellen te geven?
Volgens Matchis wordt elk jaar slechts een op de duizend personen opgeroepen. Dat komt mede doordat de kans dat twee vreemde mensen met elkaar matchen minder dan één op 50.000 is. De kans dat je een donor binnen je familie vindt, is 30%.

Kijk voor meer informatie over stamceldonatie op www.stamceldonor.nl.


 

 

Lees het artikel hierover in de krant van zaterdag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu