Inauguratiespeech Trump roert Wall Street niet

Print
Inauguratiespeech Trump roert Wall Street niet

Afbeelding: ANP

Beleggers op Wall Street hebben vrijdag terughoudend gereageerd op de inauguratiespeech van de kersverse Amerikaanse president Donald Trump. De beursgraadmeters verloren na de toespraak een fractie, maar dat dipje herstelde zich binnen een uur. Beleggers verwerken verder onder meer de kwartaalresultaten van enkele grote bedrijven, waaronder Procter & Gamble en General Electric.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,4 procent hoger op 19.806 punten. De bredere S&P 500 steeg 0,3 procent tot 2269 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,2 procent omhoog naar 5553 punten.

Trump haalde in zijn speech veel van hem bekende thema's aan. Zo hamerde hij op het op de eerste plaats zetten van de VS, het terughalen van banen en investeringen in infrastructuur.

Bij de bedrijven steeg Procter & Gamble 2,6 procent, nadat het de omzetverwachting voor het lopende boekjaar verhoogde. In het tweede kwartaal nam de vergelijkbare omzet van de producent van was- en verzorgingsproducten met 2 procent toe. De winst viel lager uit, maar overtrof wel de gemiddelde verwachting van analisten.

Beleggers beloonden technologiebedrijf IBM met een koersstijging van 1,8 procent voor zijn kwartaalcijfers. De voormalige computerfabrikant boekte iets meer winst op een licht lagere omzet. Het technologieconcern profiteerde onder meer van een sterke vraag naar clouddiensten.

General Electric verloor 1,9 procent, ondanks kwartaalcijfers die voldeden aan de verwachtingen van analisten. Vooral de divisies luchtvaart en energie leverden een positieve bijdrage. Desondanks viel zowel de omzet als de operationele winst lager uit dan een jaar eerder.

Oliedienstverlener Schlumberger wist zijn verlies afgelopen kwartaal aanzienlijk te verkleinen. Ook de omzet vertoonde in de laatste periode van 2016 een licht herstel. Het aandeel verloor desondanks 0,7 procent in waarde. Apothekersketen Rite Aid ging met bijna 12 procent onderuit op zorgen over de doorgang van de overname door concurrent Walgreens. Toezichthouders hebben mogelijk bezwaren tegen de deal.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 2,2 procent naar 52,49 dollar per vat. Brentolie werd 2,3 procent duurder bij 55,38 dollar per vat. De euro werd voor 1,0670 dollar verhandeld, tegen 1,0679 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen eerder op de dag.