Benoeming was verrassing voor Bovens. 'Mijn dochter wist niet wat haar overkwam'

Print
Benoeming was verrassing voor Bovens. 'Mijn dochter wist niet wat haar overkwam'

Afbeelding: Peter Schols

Waar Theo Bovens serieus nadacht over een verlenging van zijn termijn, kwam zijn benoeming zes jaar geleden tot gouverneur als een donderslag bij heldere hemel. Hij had er geen moment serieus rekening mee gehouden dat de keuze uiteindelijk op hem zou vallen. „Ik dacht: ze zullen nooit een Maastrichtenaar nemen.”

Na het plotselinge vertrek van Leon Frissen moest Limburg in het voorjaar van 2011 op zoek naar een nieuwe gouverneur. Theo Bovens, op dat moment voorzitter van het college van bestuur van de Open Universiteit, had er nog geen seconde over nagedacht om zijn vinger op te steken, toen vlak voor het sluiten van de termijn een prominent CDA’er hem belde. ‘Theo, we zien graag dat jij solliciteert’, luidde de boodschap aan de andere kant van de lijn. „Ik dacht dat ik om strategische redenen moest solliciteren”, kijkt Bovens terug. „Ik ging ervan uit dat het CDA een kandidaat wilde hebben met wie ze voor de dag zouden kunnen komen. Ik hield er geen rekening mee dat het serieus was. ‘Ik hoor wel wanneer ik me terug moet trekken’, zei ik nog. Een overstap naar het gouvernement kwam mij op dat moment ook helemaal niet uit. Ik was bij de Open Universiteit net herbenoemd en voelde me daar ook echt op mijn plek.”

Gesprek 
Het verzoek om zich terug te trekken kwam niet. Sterker: Bovens werd uitgenodigd voor een eerste gesprek. „Ik heb toen met mijn vrouw de mogelijkheden maar eens besproken. Maar er ook direct bij gezegd dat ze er niet serieus rekening mee hoefde te houden. Ik zei haar: in 200 jaar heeft Limburg nog nooit een Maastrichtse gouverneur gehad. Dus dat zal nu ook wel niet gebeuren. Voor een dergelijke functie zal de voorkeur wel uitgaan naar een oud-staatssecretaris of een zittend Kamerlid.” 

Tot zijn verrassing werd Bovens ook voor een tweede gesprek uitgenodigd. Overtuigd dat hij een serieuze kans zou maken, was hij toen ook nog niet. Via deze krant lekte in die periode de belangrijkste kandidaten voor de opvolging van Frissen uit. De grootste opponent van Bovens bleek niet de minste: ook PvdA-mastodont Frans Timmermans was in de race.

Frans Timmermans
Het uitlekken van de namen van de kandidaten zorgde in zowel Maastricht als Den Haag voor dynamiek, zo reconstrueerde deze krant destijds. Geert Wilders die destijds het eerste kabinet Rutte van gedoogsteun voorzag, wilde voorkomen dat Timmermans gouverneur zou worden. De PvdA’er had in niet mis te verstane bewoordingen uitgehaald naar de PVV; zo iemand kon in de ogen van Wilders nooit de hoogste troon bestijgen in een provincie die hij als zijn hartland betitelde. Via Rutte belandde bij Mark Verheijen, toenmalig voorzitter van de VVD-fractie in Provinciale Staten, het verzoek een eventuele benoeming van Timmermans te blokkeren. 

Dat was zo makkelijk nog niet. In de vertrouwenscommissie genoot Timmermans de voorkeur. De enige mogelijkheid was om in Provinciale Staten een meerderheid achter de kandidaat Bovens te krijgen. 

Verheijen kwam daarmee lijnrecht tegenover zijn partijgenoot Jos van Rey te staan. In een poging de macht van het CDA in het gouvernement te breken, had juist Van Rey na afloop van een lezing in Roermond Timmermans bereid gevonden te solliciteren naar het gouverneurschap. 

Memorabel 
De stemming achter gesloten deuren was even spannend als memorabel. Tot ieders verrassing bleek Verheijen succes te hebben geboekt in zijn poging een benoeming van Timmermans te voorkomen. Vier van de acht leden van de VVD-fractie steunden hem, waardoor Theo Bovens nipt als winnaar uit de bus kwam.
„Het telefoontje dat ik het was geworden, kwam voor mij als een verrassing”, zegt Bovens. „Ik was er thuis ook niet op voorbereid. Mijn dochter studeerde in Nijmegen. Zij zou dat weekend met vrienden naar Pinkpop gaan en bij ons logeren. Toen zij thuiskwam, werden er net bloemen bezorgd. Ze wist niet wat haar overkwam.”

 

Lees het complete interview in de Horizonbijlage in de krant van zaterdag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →