Emotionele oproep Limburgse Lindsay gaat viral

Print
Emotionele oproep Limburgse Lindsay gaat viral

Lindsay van den Bosch Afbeelding: Peter Schols

Alle hoop gevestigd op een matchende stamceldonor. Het verhaal van Lindsay van den Bosch uit Landgraaf gaat viral op internet en levert een stroom aan nieuwe donoren op.

De emotionele oproep van de ernstig zieke Lindsay van den Bosch uit Landgraaf heeft al ruim 1100 nieuwe stamceldonoren opgeleverd. De 25-jarige Lindsay heeft Hodgkinlymfoom, een zeldzame vorm van lymfklierkanker. Stamceltransplantatie is haar laatste hoop. „Dat er nu zoveel aanmeldingen zijn, vind ik echt super! Ik krijg er tranen van in mijn ogen”, zegt ze. „Ik haal er veel energie uit. Maar dat er meer donoren komen, is niet alleen belangrijk voor mijzelf, maar ook voor heel veel andere mensen.”

Het heftige verhaal van Lindsay begint drie jaar geleden als ze ineens een knobbeltje in haar hals voelt. „Dat hoorde er volgens mij niet te zitten en omdat het bultje snel groeide, ben ik naar de huisarts gegaan”, zegt ze. Na onderzoek blijkt ze lymfklierkanker te hebben.

Lees ook: Zo word je stamceldonor

Lindsay: „Ik kon het niet geloven. Maar veel tijd om erover na te denken had ik niet, want ik moest direct beginnen met de chemo. In totaal heb ik toen twaalf behandelingen gekregen, maar die hebben helaas niet geholpen.”

Bestralingen
Als een transplantatie met stamcellen van haarzelf ook niet aanslaat, lijken bestralingen ineens wel te helpen. In december 2015 krijgt Lindsay te horen dat ze schoon is. Er wordt zelfs een feest voor haar georganiseerd. Maar bij een controle in maart 2016 blijkt het opnieuw mis. De kanker is terug. „Mijn laatste kans om nu nog te overleven, is een stamceltransplantatie met de cellen van een donor die matcht”, zegt Lindsay.

Database
Omdat haar broer en zus geen match zijn, zoekt Stichting Matchis, het Nederlands centrum voor stamceldonoren, voor haar in de internationale database. Het verhaal van Lindsay, dat deze week op de website shepostsonline.nl verscheen, heeft inmiddels een stroom aan nieuwe aanmeldingen opgeleverd. Tot grote vreugde van Stichting Matchis: „We hebben al meer dan 1100 nieuwe aanmeldingen”, zegt woordvoerster Ditha Kaarls. „Donoren zijn hard nodig, want de kans dat twee vreemde mensen matchen, is minder dan één op 50.000. En hoewel we ook in de internationale database kijken, moet je sowieso dezelfde achtergrond qua ras hebben om een match te zijn.”

Mensen die stamceldonor willen worden, kunnen zich aanmelden via www.stamceldonor.nl.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen