Trump ondertekent eerste decreet tegen Obamacare

© AD

De Amerikaanse president Donald Trump heeft kort na zijn eedaflegging een eerste decreet tegen Obamacare ondertekend, meldt zijn woordvoerder. Trump heeft hiermee de regels van de verplichte zorgverzekering versoepeld in afwachting van een nieuwe regeling.

AD

Concreet houdt dat in dat de betrokken autoriteiten de vrijheid krijgen om 'ongewenste financiële lasten' voor staten, individuen, verzekeraars of medische instellingen 'tot een minimum te beperken'.

In het decreet staat dat het officiële beleid van Trumps administratie is dat ze snel Obamacare wil intrekken, maar het benadrukt ook dat de administratie de wet voorlopig moet handhaven, aldus CNN.

Tijdens zijn campagne als Republikeins presidentskandidaat had Trump veelvuldig kritiek op Obamacare, het zorgstelsel van zijn voorganger Barack Obama. De nieuwe president en de Republikeinse meerderheid in het Congres willen daar van af. Mocht er geen vervanging voor Obamacare komen, dan lopen twintig miljoen Amerikanen het risico hun zorgverzekering te verliezen.

Met de ondertekening van het decreet op de eerste dag van zijn presidentschap geeft Trump een sterk signaal af dat zijn topprioriteit bij de annulering van Obamacare ligt. Uiteindelijk kan alleen het Congres de wet officieel intrekken. Aangezien de Republikeinen echter in beide kamers van het Congres de meerderheid hebben, is de kans groot dat dat zal gebeuren.

Trumps beslissing leidde meteen tot veel kritiek. Op sociale media werd prompt de hashtag #MakeAmericaSickAgain (maak de VS opnieuw ziek) in het leven geroepen.

Tijdens de haastig ingelaste tekenceremonie sprak Trump ook even met journalisten over zijn dag: 'Het was druk, maar goed. Het was een prachtige dag.'

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee