Coach pleegt zelfmoord nadat zijn pupil op doping betrapt wordt

© Het Nieuwsblad

Nog voor de carrière van veldrijder Fabio Verberckmoes (17) uit het Belgische Zele goed en wel begonnen is, is ze al voorbij – en dat op een wel heel dramatische wijze. De jongeman werd afgelopen weekend betrapt op doping na een wedstrijd in Wallonië. De doping zou zijn toegediend door zijn persoonlijke coach. Die man, een zestiger uit het Belgische Laarne, zou daarop een eind aan zijn leven hebben gemaakt.

Het Nieuwsblad

“Een talent dat het de afgelopen maanden wat liet afweten.” Zo werd Fabio ­Verberckmoes in de wereld van het veldrijden omschreven. De jongeman had vorig jaar enkele goede podiumplaatsen bijeen gereden, maar dit seizoen sukkelde hij met zijn rug en reed hij vooral zogenaamde mindere B-crossen, vooral in Wallonië.

Zo ook afgelopen weekend. Verberckmoes haalde wel een puike tweede plaats in Oleye, maar moest daarna naar de dopingcontrole. Dinsdag viel er een brief van het Dopingagentschap in de bus. Verberckmoes was betrapt.

“Fabio had het middel gekregen van zijn nieuwe trainer”, zegt zijn mama Erika. “Hij zei altijd dat het vitaminen waren. We vroegen hem meermaals of hij daar wel zeker van was. We konden op onze beide oren slapen, zei hij telkens. We vertrouwden hem.”

Naïef geweestToen Fabio het dopingnieuws aan zijn coach meedeelde, zou de man prompt uit het leven gestapt zijn. Zowel volgens het team als volgens de entourage van Fabio was de positieve dopingtest de reden voor de zelfdoding. “Uit schaamte. Of omdat hij vreesde een zware straf te krijgen. Echt duidelijk is het niet.”

“Die nieuwe trainer had zichzelf in december bij ons aangeboden tijdens een wielerwedstrijd, een kalme en zachtaardige man”, zegt de moeder van de jonge veldrijder nog. “Hij zag het in Fabio, zo zei hij het steeds.”

“Een drama”, zegt ook teamleider Eddy Van Bunder. “Fabio is naïef geweest. Hij wist dat hij geen spuiten mocht krijgen. Zoals zowat elke veldrijder had hij inderdaad een persoonlijke coach, een nieuwe die wij niet kenden.”

Het team heeft Fabio meteen ontslagen. “Tja. Hij begreep het wel”, zegt Eddy De Bunder nog. “Wij prenten iedereen in het hoofd dat doping absoluut geen plaats heeft in onze ploeg. Iedereen kent de consequenties als het toch gebeurt.”

De carrière van de jongen is daarmee over. “Wat er nu met ons gebeurt, is verschrikkelijk”, zegt zijn moeder. “We zien er enorm door af. Tot aan de uitspraak van de Commissie mag Fabio niet meer koersen. Met onze familie zijn we al heel lang bezig met wielrennerij. Maar niet op zo’n manier. We zijn absoluut tegen doping. Ondertussen krijgen we heel wat verwijten naar het hoofd geslingerd. We zijn er niet goed van.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee