Wilders: Dit wordt het jaar van de revolutie

© AD

De overwinning van Donald Trump is pas het begin: 2017 wordt het jaar van de revolutie, ook in Europa. Dat zei Geert Wilders vanmorgen tijdens het congres 'Vrijheid voor Europa' in Koblenz. Daar spreken vandaag de kopstukken van de eurosceptische partijen in Europa, zoals Marine Le Pen (Front National), Frauke Petry (Alternative für Deutschland) en Matteo Salvini (Lega Nord).

AD

Volgens Wilders, die als een held werd onthaald en een minutenlange ovatie kreeg, zal dit jaar een patriottische lente aanbreken in heel Europa, dankzij een 'democratische, geweldloze revolutie'. ,,Er komen betere tijden aan, de wind draait. De mensen worden wakker, ze schudden het juk van de politieke correctheid van zich af. Ze willen hun vrijheid terug. En wij zijn hun instrument.'' Hij voorspelde dat Le Pen dit jaar zal worden gekozen tot nieuwe president van Frankrijk, en hoopt ook in de rest van Europa op winst.De partijen die in Koblenz bijeen zijn, zijn in het Europees Parlement verenigd in de fractie ENV. Samen hebben ze daar 40 van de 750 zetels. Maar bij de nationale verkiezingen die dit jaar in Nederland, Frankrijk en Duitsland worden gehouden, wordt voor de partijen grote winst voorspeld. De PVV en het Front National kunnen volgens peilingen in hun land zelfs de grootste partij worden.Islam in EuropaAlle sprekers stonden vanmorgen stil bij de rol van de islam in Europa. Zo haalde Wilders de Nederlandse hoogleraar Ruud Koopmans aan: die stelde onlangs in het AD dat 10 tot 20 procent van alle moslims bereid is geweld te accepteren om de islam te verdedigen. Wilders: ,,Als we niks doen, houden wij op te bestaan. De angst regeert: normale mensen durven niet te zeggen wat ze denken, vrouwen zijn bang hun blonde haren te tonen. Dit moet worden gestopt. Genoeg is genoeg.''Terwijl binnen in de Rhein-Mosel-Halle aandachtig naar de kopstukken werd geluisterd, protesteerden buiten honderden demonstranten tegen de koers van de anti-EU-partijen. Sommige omwonenden hebben zelfs spandoeken uit hun raam gehangen met teksten als 'Europa is bunt, nicht braun' en 'Hate racism'. Ook de avond voor het congres waren al honderden demonstranten op de been. Tot ongeregeldheden kwam het toen niet.De organisatie weigerde in eerste instantie enkele Duitse journalisten toegang tot het congres. Ze waren uiteindelijk toch welkom, maar het congres begon wel met een flinke sneer in hun richting: de Duitse AfP-politicus Markus Pretzell, begon zijn rede met een ironische grap over journalist Justus Bender, die zijn partij kritisch volgt namens de Frankfurter Algemene Zeitung. Het publiek joelde daarop luid.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee