'Nederland massaal tegen appen op de fiets'

© AD

Driekwart van de Nederlanders is voorstander van een verbod op appen op de fiets. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu dat vandaag naar buiten is gebracht.

AD

Zeven op de tien ondervraagden vinden het gebruik van de smartphone op de fiets een ,,urgent probleem". Van de 55-plussers wil 90 procent het gebruik van de telefoon op de fiets verbieden. De helft van de jongeren is voorstander van zo'n verbod. Het betreft een representatief onderzoek onder 554 mensen van achttien jaar en ouder.

VerbodMinister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) werkt aan een verbod op appen op de fiets. Bij 20 procent van de ongevallen met fietsers van 12 tot 24 jaar blijkt het mobieltje een rol te hebben gespeeld. In meerdere landen is telefoongebruik op de fiets dan ook verboden. Eind mei kondigde minister Schultz ook hier een onderzoek aan, na een gesprek met de vader van een jong slachtoffer.

De afgelopen jaren is geprobeerd vooral het gedrag van de jeugd te beïnvloeden, bijvoorbeeld via lessen op scholen en prijzen die jongeren konden winnen als ze tijdelijk niet hun mobiel gebruikten tijdens het fietsen. Het bleek allemaal onvoldoende effect te hebben op de doelgroep.

HandhavingIn de Tweede Kamer is er steun voor een dergelijk verbod. Wel zijn er vragen over de handhaving van een dergelijk verbod. De Fietsersbond gaf een maand geleden aan weinig heil te zien in een verbod op het gebruik van mobiele telefoons op de fiets. In plaats van niet te handhaven wetgeving moet er op elk toestel een verplichte mobiliteitsmodus komen, zei directeur Saskia Kluit.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee