Rutte: ga weg als het je hier niet bevalt

Print
Rutte: ga weg als het je hier niet bevalt

Afbeelding: ANP

Mensen die het in Nederland niet bevalt moeten weg gaan. Dat stelt premier Mark Rutte in een interview. ,,Als het jou hier niet bevalt, ga het land uit, ga weg! Dat is toch een keuze die je hebt? Als je in een land woont waar je je zo kapot ergert aan hoe we hier met elkaar omgaan. Je hebt de keuze, ga weg! Je hoeft hier niet te zijn!.''

Het is voor premier Rutte een perfect voorbeeld van wat absoluut niet kan in Nederland. „Bizar!!!”, roept de VVD-lijsttrekker tot driemaal toe uit in het Torentje. Het gaat om de allochtone sollicitant die niet welkom was bij busbedrijf Qbuzz omdat hij om geloofsredenen vrouwen geen handen schudt. Het College van de Rechten van de Mens gaf de sollicitant onlangs gelijk: hij hoeft vrouwen geen hand te geven. Rutte: „Dat vind ik echt een bizarre uitspraak! Qbuzz heeft natuurlijk volkomen gelijk. Het kan toch niet zijn dat een chauffeur zegt: ik weiger vrouwen de hand te schudden, omdat het niet past bij mijn geloof? Dat is precies waarom ik in opstand kom en heel veel mensen in opstand komen. Want de norm hier is dat je elkaars handen schudt.” 

De liberaal Rutte ziet al jaren een ‘sluipend proces’ van mensen die normoverschrijdend gedrag vertonen. Het gaat om mensen die al langer in Nederland wonen én om vluchtelingen. Hulpverleners die worden belaagd op oudejaarsavond, homo’s die worden uitgejouwd. „De vraag is pregnanter geworden of we wel voldoende durven te normeren.” 

Waarom nu ineens deze brief? Is de normvervaging erger geworden?
„Het is een sluipend proces in de samenleving dat al jaren aan de gang is. Er zijn altijd mensen geweest die normoverschrijdend gedrag vertoonden. Maar daar is vorig jaar iets bij gekomen waar we als samenleving een antwoord op moeten hebben. Met de komst van grote groepen vluchtelingen (rijst de vraag): blijft Nederland Nederland? Maken wij aan mensen die van buiten komen wel voldoende duidelijk wat onze normen en waarden zijn? Dat je hier mag geloven wat je wilt, dat iedereen gelijkwaardig is en iedereen zijn bijdrage levert naar vermogen. Tegelijkertijd was vorig jaar ook het jaar waarin mensen een fatsoenlijke discussie over de komst van een azc van achteruit de zaal kapot stonden te schelden. Daarom moeten we durven te normeren.” 

En als we dat niet doen?
„Dan gaan we denken dat hufterigheid er nou eenmaal bij hoort tegenwoordig. Dat het normaal is. Maar dat is niet zo. Dan heb ik het zowel over mensen die bumperklevend door het verkeer gaan als over bankiers die klagen over hun bonussen. Of over nieuwkomers die de vrijheid hier misbruiken om hun culturele waarden aan ons op te leggen. Dat irriteert, het geeft ons het gevoel dat we Nederland uit handen geven.’’ 

Wat gebben de twee kabinetten Rutte hier dan aan gedaan?
„We hebben het nodige gedaan! We hebben gebiedsverboden opgelegd om Keulen-achtige omstandigheden te voorkomen met oud en nieuw. 
 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →