'Duitse vrouwen kunnen straks gewoon hun blonde haren laten zien'

Print
'Duitse vrouwen kunnen straks gewoon hun blonde haren laten zien'

Vlnr: Frauke Petry, Marine le Pen, Matteo Salvini en Geert Wilders Afbeelding: ANP

Geert Wilders was zaterdag in het Duitse Koblenz. Hij sprak daar, net als onder anderen Front National-leidster Marine le Pen, op een bijeenkomst van de Alternative für Deutschland.

Op 18 september 2010 was hij ook in het buurland om een Duitse geestverwant op de troon te helpen. In een donker zaaltje van een Berlijns hotel prees Wilders de voorman van Die Freiheit, een nieuwe rechtse partij, de patriottische hemel in. Zes jaar later slooft Wilders zich opnieuw uit om een Duitse partij in het zadel te helpen. De omstandigheden zijn totaal anders dan toen in Berlijn. Supernationalist Donald Trump is net gekozen tot president van de Verenigde Staten. En in Europa hebben de patriotten ook de wind in de zeilen: Marine le Pen kan dit jaar in Frankrijk president worden, de PVV kan bij de verkiezingen in Nederland de grootste worden. Nu de Alternative für Deutschland (AfD) nog. 

Ook het decor is geheel anders dan in 2010. Buiten staan vijfduizend tegendemonstranten, in bedwang gehouden door meer dan duizend politieagenten. In de Rhein-Mosel Halle zitten zevenhonderd geselecteerde AfD-aanhangers. Een bont publiek. Veel oudere mannen, van wie een aantal een baseballcap of jagershoedje dragen en sommigen hun grijze haren in een staart hebben gebundeld. Iets jongere mannen die een wintersjaal boven hun pak dragen en de leesbril in het haar geplant hebben. De gastsprekers Wilders, Le Pen, Salvini (Lega Nord) en vertegenwoordigers van de Oostenrijkse FPÖ, het Engelse UKIP en het Belgische Vlaams Belang zitten op de eerste rij. Wie hier een bom laat ontploffen, elimineert in één keer de toekomst van Europa, zoals de moderator de sprekers duidt. 

Le Pen warmt het publiek op met galmende stem en een retoriek, die druipt van nationalisme en cul tuureigenheid. Wilders wordt aangekondigd als ‘de man die zijn eigen vrijheid opgaf voor die van u’. „Misschien hebt u gehoord”, zegt Wilders, „dat de Nederlandse regering probeert mij tot zwijgen te brengen. Maar ik zal nooit mijn mond houden.” Klaterend applaus. Dat zwelt nog verder aan, als hij de aanval op Merkel inzet. Duitsland heeft Frauke nodig in plaats van Angela, roept hij. Het publiek antwoordt massaal: Merkel muss weg! Zijn ‘vriendin’, zoals Wilders Frauke Petry aanduidt, zal dit gaan fiksen.„ In September seid ihr dran”, roept Wilders enthousiast. Gelach. Want Wilders, die in het Duits speecht, legt de klemtoon verkeerd. Dan betekent diezelfde zin: en in september gaan jullie eraan. 

Het wordt hem vergeven. Zeker als Wilders belooft dat Duitse vrouwen straks gewoon weer hun blonde haren kunnen laten zien. Onuitgesproken volgende zin: zonder dat ze lastig worden gevallen door malafide migranten. 

Hoe realistisch is de patriottische greep dit jaar naar de macht in Europa? Le Pen maakt deze zomer zeker kans op het presidentschap van Frankrijk, nadat ze met succes korte metten maakte met het antisemitische imago van het Front National. 
Haar socialistisch getinte programma spreekt veel Franse arbeiders en laagopgeleiden aan. Wilders staat in de peilingen met zijn PVV bovenaan de ranglijst. 

 

 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →