Medewerker Trump: we presenteren 'alternatieve feiten'

Print
Medewerker Trump: we presenteren 'alternatieve feiten'

Donald Trump en Kellyanne Conway. Afbeelding: Reuters

Een naaste medewerker van Donald Trump heeft zondag de foutieve bezoekersaantallen van het Witte Huis over de inauguratie verdedigd. Volgens Kellyanne Conway bood de persvoorlichter een dag eerder 'alternatieve feiten'.

Een naaste medewerker van Donald Trump heeft zondag de foutieve bezoekersaantallen van het Witte Huis over de inauguratie verdedigd. Volgens Kellyanne Conway bood de persvoorlichter een dag eerder 'alternatieve feiten'.

Conway zei in een interview met nieuwszender NBC dat de grootte van de menigte bij de inauguratie er niet toe doet. 'Ik denk dat presidenten uiteindelijk niet beoordeeld worden op de bezoekersaantallen bij hun inauguratie maar op wat ze bereiken.' De interviewer vroeg waarom persvoorlichter Sean Spicer zaterdag ten onrechte zei dat de inauguratie van Trump het grootste publiek ooit had. 'Als we op deze manier over onze persvoorlichter blijven praten, dan denk ik dat we onze overeenkomst moeten herzien', aldus Conway, blijkbaar doelend op interviewafspraken met NBC. 

Ze verdedigde de keuze van het Witte Huis om de strijd met journalisten aan te gaan. Amerikaanse media berichtten dat de inauguratie van Trump minder bezoekers trok dan die van Barack Obama in 2009 en mogelijk minder dan de Women's March op zaterdag. 'We voelden ons geroepen om duidelijkheid te scheppen en alternatieve feiten te presenteren', aldus Conway.

Nepverhalen

De onjuiste verklaringen van persvoorlichter Spicer van het Witte Huis zijn inmiddels op Twitter inspiratie voor grappenmakers onder de hashtag #spicerfacts. Trump had zaterdag eerder al de strijd aangebonden met Amerikaanse media in een toespraak waarin hij ze oneerlijk noemde. De stafchef van het Witte Huis herhaalde zondag de kritiek op de pers. De regering Trump zal de journalistieke aanvallen niet laten zitten en zal zich met 'man en macht' verdedigen, aldus Reince Priebus. 

De Britse krant The Independent berichtte zondag dat het officiële Twitter-account van de president wordt beheerd door Dan Scavino, directeur sociale media. Tijdens Trumps verkiezingscampagne deelde Scavino veel nepverhalen die schadelijk waren voor Hillary Clinton. In principe plaatst Scavino nu tweets op het account Potus. Als Donald Trump zelf twittert, komt er DJT achter te staan. Trump heeft ook zijn privé-account gehouden. 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →