Hun naam werd genoemd (interview)

Print
Hun naam werd genoemd (interview)

Links: V.l.n.r.: Hans Kerstjens, Frank Arts, Paul Raedts. Rechts: V.l.n.r.: Hans Seuren, Patrick en Jane van Helden, Marcel van Bavel. Afbeelding: Mara van den Oetelaar

Hun naam werd al jaren genoemd, dit jaar zijn ze gevraagd. Frank Arts is prins van de Piëlhaas in Venray, Patrick van Helden van D’n Dreumel in Horst. „Het is bijzonder als je in het rijtje komt.”

Een PRUT-driespan

Het werd een vreemd weekeind in Gent. Vriendengroep PRUT (Periodiek Rooys Uutgaons Team) had vorig jaar oktober haar jaarlijks uitstapje. Een week eerder was Frank Arts gevraagd prins te worden van de Piëlhaas in Venray. Als adjudanten koos hij Paul Raedts en Hans Kerstjens. Zij hadden vóór het vriendenweekeind ook al ja gezegd. Paul en Hans vermoedden dat Frank de nieuwe hoogheid was, maar zeker waren ze niet van hun zaak. Ze wisten ook niet wie de andere adjudant was. Tijdens het weekeind wisselden zij steelse blikken uit, in de hoop op een signaal. Dat bleef uit. Frank: „Ik had besloten: ik geef geen krimp. Ik ga twijfel zaaien.” Die opzet slaagde. Hans: „Hoe langer het duurde, hoe harder ik ging twijfelen.” 

Herenakkoord
Onnodig, zegt Frank achteraf. Hij wijst erop dat ze eerder een herenakkoord hadden gesloten: als één van ons wordt gevraagd, doen we het met zijn drieën. Paul had de hoop al opgegeven dat hij ooit nog onderdeel van het driespan zou zijn. „Je wordt toch ouder.” Bij het klimmen der jaren boette Frank echter niet aan populariteit in. Zijn naam werd nog steeds genoemd. Begrijpelijk. Hij was acht jaar vicevoorzitter van de Piëlhaas en maakte acht jaar deel uit van de raad van elf. In 2003 waren hij en Hans adjudant van prins Edgar van Kessel. Zelf had Frank de hoop niet laten varen, al achtte ook hij de kans niet groot. „Van de 30.000 Venraynaren kan er maar eentje het worden. In het 78-jarig bestaan van de Piëlhaas zijn er 72 prinsen geweest. 
Dan is het bijzonder als je in dat rijtje komt.” 

Jongensdroom
Frank II rept van een jongensdroom die uitkomt. „Als klein kind ging ik met pap en mam mee naar de vastelaovend. Ik werd toen al gefascineerd door de man met die muts met veren. En nu ben je het zelf.” 
Frank Arts (48) is eigenaar van het Venrayse bedrijf Argowil. Paul Raedts (47) is financieel directeur van Nedschroef in Helmond en Hans Kerstjens (50) is manager coöperatiezaken bij ZON Fruit & Vegetables in Venlo. Dat Paul en Hans adjudant zijn, is een aderlating voor Ok Moi en Naachtwerk. De vastelaovesbands moeten het de komende editie zonder hen doen. 

Leuk voor de familie


Voorzitter Edwin Lemmen van D’n Dreumel in Horst had de prins goed geïnstrueerd. „Er zullen straks mensen zijn die zeggen: ‘Ik weet zeker dat jij prins wordt.’ Maar niemand weet het zeker. Er zijn vier mensen die het zeker weten, behalve jijzelf: drie bestuursleden en de vorst.” Allemaal leuk en aardig, zegt Patrick van Helden (45), „maar ik had het idee dat ik op mijn voorhoofd een stempel had staan waarop ‘prins’ stond.” 

Zwijgen
Als het gesprek over de nieuwe prins ging, trachtte hij de aandacht van zichzelf af te leiden door namen te noemen van kandidaten die meer binding met D’n Dreumel hebben. 
Marcel van Bavel (46) vermoedt dat hij bewust pas eind december is gevraagd om adjudant te worden, drie weken later dan collega-adjudant Hans Seuren (46). „Ik vind het lastig om te zwijgen. Ik was zo bang dat ik me zou verspreken.” Patrick I is „supertrots” dat hij mag regeren over het Dreumelrijk, uitgerekend in het jaar dat de vereniging zijn 55-jarig jubileum viert. „Ook leuk voor de familie.” Vader Jan is „tig jaar” lid van D’n Dreumel en broer Roland is ceremoniemeester. Zijn verkiezing zal echter geen verbazing wekken. Zijn naam wordt al jaren genoemd. De mede-eigenaar van automatiseringsbedrijf SAM Office is actief bij voetbalclub Wittenhorst. 
Bij het prinsen raden bij de lokale omroep stond hij bij de zes namen waaruit mensen konden kiezen. 

Bedenktijd
Toen hij gevraagd werd, maakte hij echter wel gebruik van de bedenktijd. „Ik wilde graag, maar wist dat mijn vrouw Jane een andere mening heeft. Ze staat niet graag in de belangstelling, maar als prinses is dat wel het geval.” Een dag later kon Patrick het bestuur geruststellen. Het kiezen van de adjudanten was een peulenschil: zijn boezemvrienden die hij al kent van jongs af aan. „Marcel en ik woonden in dezelfde straat, Hans op de hoek.” Ze vormden de vriendengroep Kaafrot, die nog elk jaar samen carnaval viert. Het drietal is al jaren betrokken bij de act die opgevoerd wordt bij het uitkomen van de prins. Twee vrienden zagen dat Patrick ditmaal eerder door de klapdeur verdween. Gelukkig zwegen zij. 

Reageren? peter.heesen@delimburger.nl