Justitie: Volkert van der Graaf saboteerde meldplicht reclassering

Print
Justitie: Volkert van der Graaf saboteerde meldplicht reclassering

Afbeelding: AD/Petra Urban

Volkert van der Graaf heeft geen vertrouwen in de reclassering, dat liet hij vandaag aan de rechtbank weten. Het OM vindt dat de moordenaar van Pim Fortuyn de voorwaarden van zijn vroegtijdige vrijlating heeft geschonden en wil dat hij daarom terug de cel in gaat.

Van der Graaf zou het resocialisatieproces na zijn vrijlating hebben tegenwerkt. ,,Van der Graaf heeft onvoldoende meegewerkt aan zijn meldplichtgesprekken met de reclassering'', aldus de Officier van Justitie. ,,Zijn antwoorden op vragen van de reclassering waren nietszeggend.'' Op die manier is het voor reclassering onmogelijk inzicht te krijgen in het gevaar dat Van der Graaf weer de fout ingaat. 

Van der Graaf zegt dat de reclassering er alleen maar op uit is om hem te laten struikelen. Van der Graaf wilde de vragen van de reclassering alleen getypt beantwoorden omdat hij tegen geluidsopnamen is in verband met zijn privacy. ,,Ik ben niet iemand die makkelijk praat.'' De instantie ging volgens hem niet akkoord met de getypte antwoorden. ,,Reclassering is gestopt met het gesprek, niet ik'', claimt Van der Graaf.
De moordenaar van Pim Fortuyn gaf tijdens de zitting ook aan te willen emigreren. 

Privacygevoelig 
Advocaat Willem Jebbink wilde dat de zitting achter gesloten deuren zou plaatsvinden vanwege de privacygevoelige gesprekken. ,,Dat zijn heel gedetailleerde gesprekken, die in vertrouwen zijn gevoerd", zei advocaat Willem Jebbink aan het begin van de zitting. Volgens de advocaat komt de privacy en de veiligheid van Van der Graaf in gevaar als de zitting in het openbaar plaatsvindt.

Geen vrij man
Van der Graaf kreeg voor de moord op Fortuyn achttien jaar gevangenisstraf opgelegd. In mei 2014 kwam hij voorwaardelijk vrij. Daarmee is hij echter nog geen vrij man, stelt het OM. Zijn medewerking aan het reclasseringstoezicht zou ,,ontoereikend en niet-constructief'' zijn. Het OM wil dat hij weer een jaar de cel in gaat. Op die manier wil het OM ervoor zorgen dat Van der Graaf weer gaat meewerken met reclassering.


 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →