Mauro (24) wordt vader

Print
Mauro (24) wordt vader

Afbeelding: ANP

De 24-jarige Mauro Manuel, de uit Angola afkomstige asielzoeker die zes jaar geleden Nederland dreigde te worden uitgezet, wordt vader.

„Ik heb hier nu een baan, en ik heb een huis gekocht, en binnenkort word ik zelfs vader. Dat is uiteindelijk waar we allemaal voor gevochten hebben.” Dat zegt Mauro in een telefoongesprek met KRO/NCRV-televisieprogramma De Monitor.

Mauro Manuel, de Angolese asielzoeker die geen verblijfsvergunning kreeg, werd een begrip in Nederland. Zijn dreigende uitzetting veroorzaakte veel commotie. Hij haalde de journaals en vulde dagenlang de krantenkolommen.

Commotie
Mauro, die opgroeide in Oostrum, kreeg zes jaar geleden te horen dat hij op zijn achttiende het land uit moest. Hij woonde toen al negen jaar in Nederland. Zijn dreigende uitzetting leidde tot veel commotie en uiteindelijk mocht Mauro toch blijven. In 2011 deed hij een emotionele oproep aan de Tweede Kamer. „Laat mij alstublieft voor altijd hier blijven”, schreef Mauro destijds.

Mede als gevolg van de discussie over Mauro kwam er een kinderpardon tot stand voor jonge asielzoekers die minimaal vijf jaar in Nederland wonen.

Stress
Anita Marijanovoc, de pleegmoeder van Mauro, was elk moment van de dag bezig om een verblijfsvergunning voor Mauro mogelijk te maken. De eeuwige onzekerheid bezorgde het gezin voortdurend stress. „De ene dag gaat het beter dan de andere. Mauro loopt echt op zijn tenen om alles goed te doen. Thuis, maar ook op school. Dat zit in zijn karakter. Hij was tien jaar toen hij bij ons terechtkwam. Hij heeft dus nooit echt op de lagere school gezeten", gaf de pleegmoeder eerder aan.

Leerkrachten van zijn ICT-opleiding aan het ROC in Eindhoven spraken hun twijfels uit over het leerniveau van Mauro. Op zijn stage deed hij het heel goed, maar eigenlijk was de opleiding te hoog gegrepen voor hem. 

De aandacht die het gezin kreeg, heeft Anita Marijanovoc als overweldigend ervaren. „We kregen ontzettend veel steun van mensen, maar toch is alles ons veel zwaarder gevallen dan we hadden gedacht. Mauro zijn karakter is wel degelijk veranderd door alle aandacht. Hij is voorzichtiger geworden, uit angst dat hij wordt afgerekend op wat hij doet of zegt.”

De verhuizing naar Eindhoven heeft de Angolees goed gedaan. „We waren bang dat Mauro door de verhuizing in een isolement zou raken, maar gelukkig is dat niet gebeurd.” 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →