Mysterieuze dood van 20-jarige Birna

Print

Birna Brjánsdóttir. Afbeelding: EPA

IJsland is in shock na de vondst van het levenloze lichaam van Birna Brjánsdóttir. De verdwijning van de 20-jarige vrouw hield het eiland al dagen in zijn greep. De politie vermoedt dat ze is vermoord na een avond stappen. Maar er zijn nog steeds veel vraagtekens omtrent haar dood.

Het lichaam van Brjánsdóttir werd gisteren gevonden op een strand ten zuiden van de IJslandse hoofdstad Reykjavik. In die stad werd de vrouw acht dagen geleden voor het laatst gezien. Ze was gaan stappen met een vriendin, maar kwam nooit thuis. 

Op camerabeelden is te zien hoe ze rond 05.00 uur 's nachts alleen door de mistige en besneeuwde straten van Reykjavik liep. Vlak voordat ze verdween, haalde ze een broodje kebab bij een eettent.

Toen Birna de volgende dag niet op haar werk verscheen, sloegen haar ouders alarm. De politie zette de grootste zoekactie op uit de IJslandse geschiedenis. In totaal stroopten 725 vrijwilligers het eiland af. 

Vul hier een omschrijving van de foto in.

De hele natie hield zijn adem in. Criminaliteit komt vrijwel nooit voor in IJsland en moord al helemaal niet: in het land met 330.000 inwoners worden sinds 2001 gemiddeld 1,8 moorden per jaar gepleegd. Heel IJsland hoopte dat Birna werd gevonden.

Vissersboot
Na een paar dagen zoeken, vonden vrijwilligers de schoenen van de twintiger in de haven van een klein plaatsje in de buurt van Reykjavik. In die haven lag een tijd lang een vissersboot uit Groenland. Bij het schip stond een kleine rode auto die ook is gezien bij de plek waar Brjánsdóttir verdween. 

De vissersboot was al uitgevaren, maar de IJslandse politie zocht de bemanning op zee op en ondervroeg hen.

Hoofdverdachten
Uiteindelijk werden twee zeelui van 25 en 30 jaar oud gearresteerd. Zij bleken de rode auto te hebben gehuurd. In de wagen vonden forensisch experts bloedsporen van Birna. De mannen zeggen zelf dat ze onschuldig zijn. 

De IJslandse politie ziet de zeelui uit Groenland als hoofdverdachten, maar heeft nog veel vragen. Zo is er geen moordwapen gevonden en blijft het gissen naar een motief. De twee mannen kenden Birna namelijk niet. Dat de bemanning van de vissersboot zich bezighield met illegale praktijken lijkt wel duidelijk: aan boord van het schip werd 20 kilo hasj gevonden.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →