Doe normaal-uithaal Rutte gaat wereld rond

Print
Doe normaal-uithaal Rutte gaat wereld rond

Mark Rutte. Afbeelding: AD/Guus Schoonewille

De stevige taal van premier Rutte tegen ‘normoverschrijdend gedrag’ en ‘hufterigheid’ in Nederland gaat de wereld rond. Van de Chinese media tot in de Canadese Toronto Sun werden zowel de spraakmakende VVD-advertentie in de Nederlandse dagbladen als het interview van de premier uitgebreid besproken.

Doe normaal of ga weg; Nederlandse premier Rutte zegt: integreer of vertrek’, kopt de Toronto Sun. De Engelstalige China Morning Post zet boven het verhaal: ‘Nederlandse minister vraagt aan vooravond verkiezingen aan immigranten om zich aan te passen’. Volgens de Chinese krant is Rutte ‘normaliter een man van een status quo’ maar probeert hij nu ‘aanhangers te lokken van anti-islam Kamerlid Geert Wilders’.

De populistische, pro-Trump website Breitbart zegt dat Rutte ‘fors leent van de taal die gewoonlijk door Mr. Wilders wordt gebezigd’. Breitbart is een vriend van de PVV-leider. ,,Ondanks zijn verse kritische houding ten opzichte van de sociale gewoonten van nieuwe migranten sloot Rutte vorige week nog de mogelijkheid uit van een coalitie met de PVV'', noteert Breitbart, dat vaststelt dat de Nederlandse premier door zijn gedrag de weg bereidt voor ‘een links minderheidskabinet samen centrumpartijen’.

Mark Rutte haalt de beste Geert Wilders in zich boven

De Duitse Wereldomroep Deutsche Welle schrijft dat Rutte kiezers probeert ‘weg te lokken’ bij Wilders. Meest waarschijnlijke uitkomst van de verkiezingen in maart is volgens Deutsche Welle ‘een regeringscoalitie die wel uit vijf partijen kan bestaan en de PVV van Wilders als grootste oppositiepartij.

Ouest-France, de grootste regionale krant van Frankrijk, kopt dat de Nederlandse premier een oproep doet ‘te kiezen voor normaliteit’ en ziet dat als een poging ‘extreemrechtse kiezers het hof te maken’. De Duitse Zeit Online schrijft dat ‘Rutte begrip toont voor de zorgen van burgers vanwege immigratie’.

Lees ook: Rutte: ga weg als het je hier niet bevalt

‘Rutte steekt Wilders rechts voorbij’, aldus de Vlaamse krant De Morgen. ,,Mark Rutte haalt de beste Geert Wilders in zich boven.?De liberale Nederlandse premier hoopt zichzelf na de verkiezingen weer te kunnen opvolgen, zelfs al moet hij daarvoor gaan praten zoals de (extreemrechtse) populisten. Vergeet niet dat het hier gaat om een politicus zonder ideologische ruggengraat.''

Bijna alle buitenlandse media melden de repliek van Geert Wilders, namelijk dat Mark Rutte de ‘man is van open grenzen, de asiel-tsunami, massa-immigratie, islamisering, leugens en bedrog’. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →