Van Marwijk kraakt plannen KNVB

Print
Van Marwijk kraakt plannen KNVB

Afbeelding: ANP

Bert van Marwijk heeft maandagavond opnieuw de plannen van de KNVB fel bekritiseerd. De oud-bondscoach uit Meerssen ziet niets in het idee om jeugdspelers op kleine veldjes competitieduels te laten spelen.

"Wat we nu horen, is dat de bond de jongste jeugd anders wil gaan opleiden. De spelertjes moeten nu twee tegen twee, drie tegen drie en vier tegen vier in wedstrijdvormen gaan spelen. Daar heb ik echter nooit over gesproken", zei de voormalig bondscoach maandagavond in het programma PepTalk.  

"Je kunt spelers beter tijdens trainingen kleine partijtjes laten spelen. Dan kun je ook veel beter coachen en begeleiden. In wedstrijden kun je ze dan de ruimtes op het veld laten ervaren."

Mentale weerbaarheid
Volgens Van Marwijk schieten de Nederlandse voetballers vooral op het mentale aspect tekort. "Dat het fysieke gedeelte ook een probleem is, is niet waar. Onze spelers zijn net zo groot, breed en sterk als die in het buitenland. Het zit hem vooral in de mentale weerbaarheid. Onze manier van voetballen en onze wil om te winnen is anders dan in Zuid-Amerika, Engeland en Duitsland. Daar is die wil groter."

Van Marwijk wil dat jonge voetballers worden gedwongen om zelfstandig keuzes te maken. "Wij voetbalden op straat en bepaalden alles zelf, we maakten onze eigen regels. Zo leerden we om te overleven. De jeugd van tegenwoordig maakt zelf geen keuzes meer, alles wordt voorgekauwd."