'Ik heb een verdrietige boodschap voor jullie'

© ANP

Een onverwacht sterfgeval op school, hoe ga je daarmee om? Wat doen pubers met hun emoties? Er bestaan protocollen voor, en gespecialiseerde begeleiders. „Ik heb een verdrietige boodschap voor jullie.”

Juliette Vasterman

Als een leerling of docent plotseling overlijdt, haal de lege stoel dan niet direct weg uit de klas. Laat de plek de eerste weken symbolisch leeg. En creëer samen met leerlingen een herinneringsplek. Met foto’s, kaarsen en bloemen. Of spulletjes van de overledene op een kast of tafel. Een herinneringsfilmpje maken is ook een mogelijkheid. Waarbij scholieren foto’s van de overledene achter elkaar monteren. Met teksten erbij, of muziek. Het kan getoond worden tijdens een herdenking op school, of op de website worden geplaatst. Dit advies komt van de GGD Groningen en staat in een protocol voor middelbare scholen, over wat te doen als iemand overlijdt. Afgelopen week pleegde een docent van het Stedelijk Gymnasium in Den Bosch zelfmoord door van het dak van de school te springen. Een paar dagen eerder beroofde een leerling van het Grotius College in Heerlen zich van het leven omdat hij gepest zou worden. Het gebeurt niet vaak dat een leerling of docent onverwachts sterft, en al helemaal niet door zelfdoding. Maar elke school kan met die situatie te maken krijgen, zegt Dorine Dokter van rouwbegeleidingspraktijk BuroTroost in Alkmaar. En dan is iedereen aangeslagen, ontredderd.

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee