IN BEELD: Gigantisch hoofdkantoor Apple opent binnenkort haar deuren

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In het Amerikaanse Cupertino bouwt techgigant Apple een gloednieuw hoofdkantoor. Het gebouwencomplex – Apple Campus 2 – is rond en krijgt niet voor niets de bijnaam ‘Spaceship’. Binnenkort kunnen er zo'n 13.000 medewerkers aan de slag.

Jobat / HBVL

Het hoofdgebouw op de Apple Campus 2 heeft de vorm van een donut maar ziet eruit als een gigantisch ruimteschip. Aan de binnenkant van de cirkel tref je een grote open tuin. Transparantie en openheid vormen de rode draad van de campus. Veel hokjes vind je er niet. Het ontwerp wordt gekenmerkt door veel glas en grote open ruimtes waar collega’s eenvoudig kunnen samenwerken en snel ideeën kunnen uitwisselen.

EntertainmentLovebrands zoals Apple, Google en Facebook zijn vaak berucht om hun gigantische entertainmentruimtes. Dat is op de Apple Campus 2 niet anders. Er worden paden rondom de campus aangebracht zodat medewerkers tijdens hun pauze even kunnen hardlopen of fietsen om hun gedachten te verzetten. Daarnaast komt er ook een fitnesscentrum met wellnesszone van zo’n slordige 70 miljoen dollar.

Ondergrondse pareltjesOm het zicht niet te belemmeren heeft Apple ervoor gekozen om alle parkeerplaatsen ondergronds te verstoppen. Ook het auditorium zit volledig onder de grond. De eventruimte is goed voor een duizendtal zitplaatsen en dus ideaal voor persconferenties of productlanceringen.

DesignVoor het design van deze campus ging Apple niet over één nacht ijs. Voormalig Apple-topman Steve Jobs had al bouwplannen in 2009. Het architectenbureau van dienst is Foster + Partners geworden. Verschillende Apple Stores en ook het Wembley Stadion is van hun hand.

GroenApple Campus 2 wekt haar energie volledig zelf op. Het dak van de volledige campus – ongeveer 65.000 m2 - ligt vol zonnepanelen en het water wordt gerecupereerd voor de beplanting en koeltorens. Dankzij een ingenieus ventilatiesysteem is het meestal niet nodig om het gebouw extra te koelen of te verwarmen.OpeningHet project moet ergens in het eerste deel van dit jaar klaar zijn en het is duidelijk dat de bouwvakkers inmiddels bezig zijn met de laatste loodjes.

Enkele interessante cijfers:

  • Er worden meer dan 8.000 bomen aangeplant
  • De totale kostprijs van Apple Campus 2 wordt geraamd op 5 miljard dollar
  • De volledige oppervlakte bedraagt 71 hectare
  • Apple-medewerkers kunnen gebruikmaken van 1.000 fietsen om van de ene vergadering naar de andere te gaan
  • Er komen 300 oplaadpunten voor elektrische wagens in de gigantische garage
  • Bouwvakkers werken 7 dagen per week aan de Apple Campus 2
  • Om de ronde vorm van het gebouw te verkrijgen worden meer dan 3.000 gigantische ramen uit gebogen glas gebruikt
  • De campus krijgt 11.000 parkeerplaatsen waarvan het merendeel onder de grond zit
  • In de cafetaria kunnen 2.100 medewerkers tegelijkertijd eten. De mezzanine is goed voor 600 extra zitplaatsen en op het terras kunnen nog een 1.750 medewerkers zitten

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee