Seksueel misbruik in vriendengroep

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie. © Thinkstock

Twee gezinnen uit het Gelderse Vorden waren hechte vrienden. Ze woonden zelfs bij elkaar in de straat en gingen samen op vakantie. Hun kinderen waren over en weer kind aan huis. Maar op 31 augustus 2015 stort hun wereld in. De 15-jarige dochter van het ene stel, beschuldigt goede vriend Patrick W. (43) van seksueel misbruik. En hij bekent.

AD

,,Ik zag je als mijn tweede papa, wat was ik in de war. Ik vertrouwde je, je hebt iets van me afgepakt. Waarom heb je dit gedaan met mij en mijn familie?”, leest het slachtoffer vandaag dapper voor in de Zutphense rechtbank. Een huilende W. antwoordt: ,,Ik wou dat ik het kon terugdraaien, meisje. Echt waar.”W. bekent in de rechtbank opnieuw dat hij het meisje, dat niet veel ouder is dan zijn eigen dochter, heeft misbruikt. ,Ik zou er alles aan willen doen om dat terug te draaien”, verzekert hij. Ja, hij was altijd al close met het meisje. ,,We hadden een soort vader/dochter-relatie. We hadden ook vaak contact via Whatsapp.”VerliefdMaar ergens in juni 2015 ging het mis. De twee zoenden toen zij nog maar 14 jaar oud was. En op vakantie in België ging het nog wat verder toen ze inmiddels 15 was. ,,Dat had absoluut niet mogen gebeuren. Ik heb niet genoeg afstand gehouden”, legt W. uit.Hoe het zo ver kwam? De Vordenaar weet het niet zo goed. ,,Ik heb nog nooit gevoelens gehad voor een minderjarige. Maar ik was verliefd en ik werd ook behoorlijk door haar uitgedaagd. Dan verscheen ze plots naakt voor me met alleen een handdoek op haar hoofd bijvoorbeeld.”

BetastHet slachtoffer zegt juist dat W. haar steeds wat verder dwong. Volgens haar begon het allemaal tijdens een logeerpartijtje vijf jaar voor de incidenten in 2015. Toen zou hij haar al eens hebben betast, al ontkent hij dat. Later zou hij haar ook seksueel getinte apps hebben gestuurd. Het meisje stelt dat ze regelmatig aangaf de seksuele handelingen niet te willen ondergaan. Maar ook dat ontkent W.: ,,Het was altijd met haar toestemming.”

Hoe dan ook, de vriendschap tussen W., zijn vrouw en de ouders van het meisje is voorbij sinds het slachtoffer op school vertelde over het misbruik. Al zijn beide moeders nog wel close en wonen de twee gezinnen nog altijd bij elkaar in de straat. ,Heeft u er nooit aan gedacht om te verhuizen”, vraagt een van de rechters aan de Vordenaar. ,Jawel, maar mijn gezin woont hier nog altijd met veel plezier dus we zijn niet vertrokken”, antwoordt hij.

MachtsverhoudingDe Reclassering deed onderzoek naar de man en ontdekte weinig bijzonderheden bij hem. Al snapte hij aanvankelijk niet zo goed dat het slachtoffer te jong was en dat er een machtsverhouding tussen hem en het meisje bestond. ,,Nu snap ik dat wel”, zegt W. tegen de rechter.Hoe het zo mis kon gaan, is de Reclassering verder een raadsel. Wellicht speelde alcohol een rol. En dat beaamt W. wel. ,,Dan vervagen je grenzen toch wel wat.” Overigens heeft W. zelf psychische hulp gezocht en volgt hij nu groepstherapie voor impulsbeheersing.De moeder van het slachtoffer wil tijdens de rechtszaak wat kwijt aan de vriend die ze ooit zo vertrouwde. ,,Onze dochters hadden een tweede huis bij jou en je gezin. We hadden het zo goed samen. Nu dit is gebeurd, schamen wij ons ook al weten we dat wij ons niet hoeven te schamen.”De Officier van Justitie eist de maximale werkstraf van 240 uur tegen W., 180 dagen cel, waarvan 179 dagen voorwaardelijk, een contactverbod en het betalen van 4.000 euro schadevergoeding. ,,Kinderen van de leeftijd van het slachtoffer zijn seksueel kwetsbaar. Hun eerste ervaringen op dat gebied horen positief te zijn, dit draagt zij voor altijd met zich mee. Dat neem ik meneer heel erg kwalijk.”

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee