Minister Ploumen dwarsboomt abortusplan Trump

Minister Lilianne Ploumen.

Minister Lilianne Ploumen.© ANP

Minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking is van plan een nieuw internationaal fonds op te richten om financiële tekorten van abortusorganisaties in ontwikkelingslanden te dichten. Daarmee wil ze een van de eerste maatregelen van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump teniet doen.

rlfn01

Trump schrapte isteren de financiële steun aan organisaties die in arme landen helpen bij gezinsplanning, maar ook de mogelijkheid van een veilige abortus aanbieden. Hierdoor zitten zij met een gat van ongeveer 600 miljoen dollar. Ploumen komt daarom met een initiatief voor een nieuw internationaal fonds dat dit gat zal proberen te dichten. ,,We willen dat vrouwen zoveel mogelijk toegang houden tot hun rechten", zegt Ploumen vandaag.Vooral vrouwen in Afrika het zullen volgens haar de gevolgen van het besluit in Washington voelen. ,,Het verbieden van abortus leidt niet tot minder abortussen. Het leidt tot meer onverantwoorde praktijken in achterafkamertjes en tot meer moedersterfte.''

ToegangHet besluit van Trump betekent niet alleen dat vrouwen in arme landen minder toegang krijgen tot veilige abortussen, maar ook krijgen zij minder toegang tot zaken als kraamhulp, seksuele voorlichting en voorbehoedsmiddelen.Ploumen is in gesprek met een brede coalitie van landen, bedrijven en organisaties om het fonds op te zetten. Ze gaat deze week bellen met collega's in Latijns-Amerika en Europa om steun te verwerven voor haar plan. Ze heeft de afgelopen tijd signalen ontvangen dat zij wel voelen voor het bundelen van de krachten.Hoeveel in het fonds zal komen, durft Ploumen nog niet te zeggen. Maar of 600 miljoen zal worden opgehaald is nog maar de vraag. ,,Dat is een heel grote stap", aldus de minister. Hoeveel Nederland gaat bijdragen aan het fonds wordt later bekend.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee