'Helft broodjes kebab is bedorven'

© Thinkstock

Het is slecht gesteld met de broodjes kebab in Nederland. Dat blijkt uit een steekproef van De Smaakpolitie. Bij maar liefst vijftig procent van de door het SBS-programma onderzochte kebabzaken waren de broodjes bedorven.

AD

De redactie van het programma kocht bij verschillende kebabzaken broodjes en liet ze onderzoeken in een laboratorium. De broodjes bleken zoveel bacteriën te bevatten, dat ze bedorven genoemd mogen worden. Ook troffen de onderzoekers de e-coli bacterie aan, beter bekend als de poepbacterie.Twee broodjes waren echt abominabel slecht. Een broodje kebab mag maximaal 1 miljoen bacteriën per honderd gram bevatten. ,,Wij kochten een broodje met 24 miljoen bacteriën, dat is dus 24 keer viezer dan wettelijk maximaal is toegestaan.” Presentator Rob Geus confronteert de verkopers in de uitzending van morgenavond met de uitkomsten van de testen. Het is de tweede aflevering van het nieuwe seizoen. Vorige week zagen 507.000 mensen hoe Geus een gang vol hondendrollen aantrof in een Rotterdams studentenhuis.

Ernstige gevolgenVijf jaar geleden trof de Consumentenbond al aan de bel over de slechte hygiëne in horecagelegenheden die döner kebab verkopen. De bond testte het gerecht in vijf grote steden en kwam tot de conclusie dat het vaak te zout, te vet en vooral vies is. ,,Mensen met een zwakke gezondheid lopen gevaar."Uit de test van de Consumentenbond bleek ook dat er goede döner-zaken bij zaten. De Voedsel en Warenautoriteit deed twee jaar daarvoor onderzoek bij shoarma- en döner-kebabzaken. Toen bleek dat bij 40 procent van de circa 1800 de hygiëne onder de maat was.De Smaakpolitie, SBS6, woensdag van 20.30 tot 21.30 uur.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee