'Ik zocht een sjeik en vond een Rus'

Print
'Ik zocht een sjeik en vond een Rus'

Afbeelding: ANP

Stijn Janssen speelde een cruciale rol in het contact Jans n sen sp conta tussen Roda JC en Korotaev. De Roda-supporter Roda supp pporter drong bij zijn vriend aan om vooral in de Kerkraadse a ploeg te investeren.

Hij vertelt het alsof hij er gisteren nog was. „We stonden altijd op de staantribune. Mijn vader nam dan een leeg bierkrat voor mij mee om op te staan, zodat ik boven de hoofden van alle volwassenen kon uitkijken. Mijn eerste wedstrijd op Kaalheide was het Roda-debuut van John Eriksen.”

Ultrarijken
Vanaf die dag heeft Roda een plekje in het hart van de uit Spaubeek afkomstige Stijn Janssen. Zelfs op enkele duizenden kilometers afstand in Dubai slijt dat plekje niet. Als fiscaal jurist adviseert hij in het Midden-Oosten overheden, multinationals en de ultrarijken. In Dubai leert hij Aleksei Korotaev kennen. „We praten over van alles en nog wat. Maar uiteindelijk draait het altijd uit op voetbal. We zijn beiden passioneel liefhebber. We spelen ook spelletjes met elkaar; wie is als eerste op de hoogte van een transfer of een nieuwtje?”

„In oktober kwam Aleksei naar me toe en vertelde dat hij een transactie had afgerond, waar hij heel veel geld aan had overgehouden. ‘Ik wil iets leuks gaan doen, zei hij. Ik wil een voetbalclub kopen.’ Ik probeerde hem eerst nog te overtuigen dat dat misschien niet zo’n goed idee was. Maar hij kwam er telkens op terug. Toen duidelijk werd dat hij bloedserieus was, heb ik gezegd dat hij er dan niet omheen komt om aan mijn club te denken.”

Na die woorden van Janssen googlede Korotaev en zocht hij foto’s op van Roda JC.

Volgens Janssen vond hij het ‘prachtig’ en raakte de Zwitserse Rus steeds enthousiaster over de club. Een club die wel centen kan gebruiken en die bovendien op zoek is naar een investeerder, omdat eigenaar Frits Schrouff op termijn van zijn aandelen af wil. „Dat wisten we niet eens”, zegt Janssen. „Dat werd pas gaandeweg de gesprekken duidelijk.”
 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu