Boosheid, schrik en opluchting na ontslag schooldirecteur

Print
Boosheid, schrik en opluchting na ontslag schooldirecteur

Afbeelding: De Limburger

Schrik, opluchting en boosheid. Dit gevoel overheerst bij ouders en leerkrachten in Maasgouw. Dat schooldirecteur Ben van Lieshout vorige week ontslag is aangezegd, kwam als een verrassing. Al is dat niet voor het eerst. De man die het iPadonderwijs in Maasgouw wilde invoeren, werd vorige week op non-actief gesteld. Conflicten lijken zijn carrière in het onderwijs te tekenen.

Als Ben van Lieshout (60) in oktober 2013 algemeen directeur bij de Stichting Katholiek Onderwijs Maasdal (SKOM) wordt én tevens schoolleider in Thorn en Wessem, komt hij over als een zeer aimabele man. Begaan met kinderen, voor vernieuwing en vriendelijk in de omgang. Hij noemt zichzelf „doelgericht, bevlogen, vooruitstrevend en met oog voor de belangen van leerkrachten”. Maar nog geen 3,5 jaar later staat hij weer op straat. Omdat hij volgens het bestuur te grote financiële risico’s zou hebben genomen door het sluiten van een contract met de stichting O4NT van Maurice de Hond. En in de statuten van SKOM staat dat ‘de algemeen directeur niet gerechtigd is buiten de goedgekeurde jaarbegroting uitgaven te doen, verplichtingen aan te gaan of investeringen te doen’. 

Lalieu
Van Lieshout is net vijf maanden in dienst als Lambert Lalieu na ziekte in maart 2014 wil terugkeren op zijn werkplek. Hij was, voordat de kanker toesloeg, coördinator van de scholen in Thorn en Wessem. De directeur heeft hem nog nooit gezien, maar wil hem op voorhand niet terug, verklaart Lalieu. Toch moet hij, na bemoeienis van Lalieu’s vakbond. „Ik kreeg het gevoel dat hij een dossier opbouwde om me eruit te werken”, zegt hij. Als hij voor 51 procent wordt afgekeurd, is er geen werk meer voor hem op school, zo hoort hij bij de kantonrechter. In september 2016 komt het tot een schikking, die de coördinator naar eigen zeggen moet slikken, „omdat ik de tijd van leven niet heb om langer te procederen. Het moet allemaal zoals hij het wil.” Van Lieshout wil op de zaak-Lalieu niet reageren, zei hij onlangs. 

De basisschool van Thorn heeft sinds 2014 onderdak in de gloednieuwe Brede Maatschappelijke Voorziening ‘De Wieken’, samen met de bibliotheek, Jeugdwerk Thorn, de kinderopvang en de buitenschoolse opvang. Het duurt niet lang of „de gebruikers in Thorn zijn zeer ontdaan over de autoritaire gang van zaken”, schrijft directeur Jo Rubberg van de Stichting Beheer Maasgouw in december 2015 aan burgemeester en wethouders. „Van Lieshout beschouwt dat als zijn gebouw en alles en iedereen kan naar zijn pijpen dansen”, aldus Rubberg. 

 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →