Sjoerd Mossou smult van de heerlijke verongelijktheid van de Limburgers

Print
Sjoerd Mossou smult van de heerlijke verongelijktheid van de Limburgers

Afbeelding: AD

Sjoerd Mossou smult van de heerlijke verongelijktheid van de Limburgers. maar vindt ook dat je het Limburgse voetbal moet koesteren. 'Dichter bij Zuid-Europa kun je in onze stadions niet komen.'

Over het Limburgse voetbal wordt vaak wat meewarig gedaan, want er is daar nooit geld, en het is vanuit alle richtingen te ver rijden, behalve dan vanuit Schin op Geul. Ben je eindelijk in Kerkrade aangekomen, doodop, begint de stadionomroeper als een debiel door de speakers te schreeuwen. 

In het Duits. Ook dat nog. Van een jeugdinterland in Venlo herinner ik me dat een Limburgse journalist zich na afloop tot bondscoach Mark Wotte richtte. Jong Oranje had zojuist tegen Jong Duitsland gespeeld. Rafael van der Vaart en Theo Janssen hadden allebei een basisplaats, want het betrof hier een vrij talentvolle generatie.

Toch was mijn Limburgse collega erg boos en teleurgesteld over de keuzes op het middenveld. ,,Zeg meneer Wotte'', zei hij, met overslaande stem, oprecht verontwaardigd. ,,Speelde Joos van Barneveld soms niet omdat hij een Limburger is?''

Oh, die heerlijke verongelijktheid altijd. Al die eeuwige intriges. Al die afgunst tussen de ene Limburgse club en de andere, resulterend in wéér een mislukte fusie, compleet met woedende menigtes en vuig politiek gekonkel.

Het is een vicieuze cirkel: er volgt een bijna-failissement, een degradatie of beide. FC Limburg komt vervolgens opnieuw ter tafel, voor de 1.452ste keer, en daarna begint het allemaal weer van voren af aan. Nóg meer intriges. Nog meer gedoe.

Geloof het of niet: ik ben stilaan fan geworden. De kunst is om met een andere, iets leniger blik naar het Limburgse voetbal te kijken. Het is mediterraan en Belgisch voetbal tegelijk, met een vleugje Ruhrgebied. 

Alles is er vloeibaar, ook de logica. Er gebeuren continu de meest onnavolgbare dingen. Gisteren nog viel Roda JC (deels) in handen van een Zwitserse Rus die in Dubai woont. Dat klinkt misschien raar, maar Fortuna Sittard werd ook ooit overgenomen door een stel Qatarese Brazilianen, althans: dat was de bedoeling. Daarna kocht een Turk de hele bende. Die maakte Sunday Oliseh tot hoofdtrainer en Ludo van Denderen tot perschef.

Diego Maradona zou laatst naar Heerlen komen, maar die kwam niet. Het zou al veel goed maken als Royston Drenthe tóch naar Fortuna Sittard gaat, en als ik technisch directeur Ton Caanen van Roda JC geheel vrijblijvend mag adviseren: koop méér totaal onbekende exoten en vage Oostblokkers. 

Een Togolese back, een Israëlische linksbuiten, een spits uit Oezbekistan, liefst allemaal tegelijk via één of andere duistere Cypriotische constructie. Ontsla de trainer die net keurig veertiende is geworden. (Neem een Griek, voor mijn part.) Koop een paar spitsen die niet kunnen scoren. 

Het wachten is nu totdat Nol Hendriks weer een keertje opduikt om er schande van te spreken. Misschien promoveert ondertussen VVV weer een keertje, met die prachtige Koel van ze, en zo niet, dan ligt FC Limburg altijd nog wel ergens in een la.

Tot die tijd: koester het Limburgse voetbal. Dichter bij Zuid-Europa kun je in onze stadions niet komen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →