'Terroristen Brussel en Parijs wilden prominenten ontvoeren'

Print
'Terroristen Brussel en Parijs wilden prominenten ontvoeren'

Afbeelding: AD

De terroristen van de aanslagen in Brussel en Parijs overwogen om prominente personen in België te ontvoeren. In ruil moesten verschillende terreurverdachten dan vrijgelaten worden.

Dat blijkt uit informatie afkomstig van de laptop die is gevonden bij een van de huiszoekingen die werd uitgevoerd vlak na de aanslag op luchthaven Zaventem op 22 maart. VRT Nieuws heeft de hand weten te leggen op die informatie.

De laptop werd gevonden in een vuilnisbak, vlak bij het appartement in de Max Roosstraat in Schaarbeek van waaruit de terroristen van de aanslagen in Brussel hun plannen voorbereidden. De gedumpte laptop bleek van Ibrahim El Bakraoui te zijn, een van de terroristen die zich opblies in de luchthaven. Daarbij kwamen 32 mensen om het leven.

Proces verbaal
VRT Nieuws achterhaalde het proces verbaal van de analyse van die computer. Uit gesprekken tussen de terroristen van Parijs en Brussel en een zekere Abu Ahmed in Syrië die op die computer stonden, blijkt hoe er overwogen werd om verschillende prominente personen in België te ontvoeren om zo de vrijlating van twee terreurverdachten te eisen.

Die verdachten waren Mohamed Bakkali, die de terroristen hielp door auto's en huizen te huren, en Mehdi Nemmouche, de vermoedelijke dader van de aanslag op het Joods museum. De audiobestanden wijzen opnieuw duidelijk op het verband tussen de terroristen in Brussel en hun contacten in Syrië. Ook het verband tussen de daders van de aanslagen in Brussel en de dader van de aanslag op het Joods museum wordt andermaal bevestigd.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →