Onderzoek: Populariteit van carnaval neemt af

Print
Onderzoek: Populariteit van carnaval neemt af

Afbeelding: Vastelaovend in Limburg

Over een maand barst in Limburg het jaarlijkse carnaval los. Voor jongeren 'de beste week van het jaar', maar 35-plussers vinden dat het feest zijn beste tijd wel heeft gehad.

Dit en meer blijkt uit onderzoek van Compleet Verkleed en reclamebureau Happy Cactus onder 2.500 respondenten

Het katholieke feest lijkt steeds minder populair te worden. Dit jaar kwamen er 10 procent meer negatieve reacties op de vraag: 'Wat vind je van carnaval?' Toch zegt de helft van de ondervraagden er zin in te hebben. De groep die claimt dat carnaval zijn beste tijd wel heeft gehad, groeit echter gestaag. 

Onderzoek van het Maastrichtse onderzoeksbureau Flycatcher, dat in opdracht van De Limburger een representatief onderzoek hield onder ruim 500 LImburgers van 18 jaar en ouder, bracht vorig jaar al aan het licht dat de helft van de Limburgers geen carnaval viert. En wie het wél viert, doet dat vooral door ernaar te kijken. Mensen die géén carnaval vieren, gebruiken de (in Limburg aan carnaval gekoppelde) voorjaarsvakantie niet om de provincie massaal te ontvluchten en af te reizen naar de wintersport of naar warmere oorden. Dat doet slechts 13 procent. De grote meerderheid (62 procent) blijft lekker thuis en probeert de grootste drukte te mijden. Een kwart werkt tijdens carnaval gewoon door, zo bleek uit de enquête.

Een tendens is het steeds kleiner wordend aantal dagen waarop carnaval gevierd wordt. Bijna 10 procent meer carnavalsvierders dan vorig jaar houdt het alleen bij het weekend. Alleen onder jongeren tussen 18 en 35 jaar blijft carnaval onverminderd populair. Zij vinden carnaval ,,de beste week van het jaar”. Over het algemeen hebben vrouwen meer zin in carnaval dan mannen. Uitgaven
Ongeveer 60 procent van de respondenten zegt meer dan 70 euro uit te geven. 35 procent geeft ongeveer 50 euro uit en een minderheid van 5 procent geeft minder uit dan 30 euro. 

Uit eerder onderzoek van de rekenkamer is gebleken dat er jaarlijks ongeveer 1.5 miljoen carnavalsvierders zijn. Een rekensom leert ons dan snel dat we in totaal zo’n 100 miljoen euro per dag uitgeven. Gemiddeld genomen gaan we ongeveer 2,5 dag carnaval vieren waardoor we de carnavalskas met circa 250 miljoen euro vullen. Dit is ongeveer gelijk met vorig jaar. 

Echte carnavalsmuziek
Tradities lijken dit jaar steeds meer op de achtergrond te raken. Zo geeft een meerderheid de voorkeur aan ‘normale stapmuziek’. Slechts een derde van de carnavalsvierders luistert nog het liefst naar echte carnavalsmuziek. Hiervan is het grootste deel afkomstig uit Limburg en wat ouder dan gemiddeld.

En wat trekken we dan aan? Meer vrouwen dan mannen geven de voorkeur aan een sexy outfit in plaats van een gek pak. De helft van de vrouwen wil er liever mooi uitzien. En wat echt niet door de beugel kan tijdens carnaval is verkleed gaan als horrorclown, (zelfmoord)terrorist, Bosjesman, Arabier of gekleed in een boerkakostuum.

Andere opvallende feitjes uit het onderzoek zie je in onderstaande graphic:

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →