Stevige explosie doet huizen schudden: toch niet weer!

Print

Bluswerkzaamheden na de ontploffing van een gasfles op het scoutinggebouw in het Bekkerveld. Afbeelding: Luc Lodder

Een stevige explosie doet enkele huizen in de Heerlense Benzenraderweg woensdag schudden op zijn grondvesten. ‘Toch niet weer’, moeten de bewoners hebben gedacht.

De bewoners van een deel van de straat slaat woensdagmiddag de schrik om het hart. Een ferme knal laat de ramen in hun huizen trillen. Op het dak van gebouw van Scouting Bekkerveld blijkt een gasfles te zijn ontploft. Het leidt tot een kleine brand en een lichtgewonde: de dakdekker probeert de brand te blussen, omdat er nog andere gasflessen op het dak liggen en loopt daarbij lichte verwondingen aan zijn hand op. De ontploffing zorgt in de omgeving voor een déjà vu-gevoel.

Vul hier een omschrijving van de foto in.

De ravage na de explosie in een appartementencomplex op 20 april 2015 is enorm. foto Luc Lodder

 

Terug naar 20 april 2015, nog geen twee jaar geleden dus. Een werkloze kruimeldief steelt een stuk koperleiding uit een appartementencomplex aan de Van Weerden Poelmanstraat. Het vrijkomende gas  leidt kort na 8 uur ’s morgens - als de dader er inmiddels op zijn fiets vandoor is - tot een oorverdovende knal. Een deel van de flat stort in. Ruiten van huizen in de omgeving springen kapot, stukken puin vliegen in het rond. Wonder boven wonder valt er slechts één lichtgewonde: een stratenmaker wordt weggeblazen en landt vijftien meter verderop. Het slachtoffer komt er met tal van kneuzingen nog goed van af.

Vul hier een omschrijving van de foto in.

Beschadigde huizen in de directe omgeving moeten worden gestut. foto Luc Lodder

 

De schade bedraagt 3,5 miljoen euro. En dat voor een stukje koper dat 59 euro op heeft gebracht. Maar ook emotioneel zorgt de enorme explosie voor veel ellende. Omwonenden moeten korte of langere tijd hun woning uit. Sommigen worden donderdag dan ook herinnerd aan de ontploffing die in 2015 nog geen driehonderd meter verderop plaatsvond. Al zijn de gevolgen ditmaal veel minder ernstig.

 

Vul hier een omschrijving van de foto in.

Pas in mei 2016 wordt het restant van de flat gesloopt. foto Bas Quaedvlieg

 

De zwaar beschadigde flat in de Van Weerden Poelmanstraat bepaalt na de explosie ruim een jaar lang het beeld van het winkelcentrum. In mei 2016 wordt eindelijk begonnen met de sloop van het restant van het appartementencomplex. Op die plek wordt nu een ruime parkeerplaats ingericht.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →