Lijstverbinding PvdA en GroenLinks zonder SP

Print
Lijstverbinding PvdA en GroenLinks zonder SP

Jesse Klaver (Groenlinks) en PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem. Afbeelding: ANP

De PvdA en GroenLinks gaan een lijstverbinding aan. Dat kan één van beide partijen na de verkiezingen van 15 maart een extra zetel opleveren.

Tijdens de verkiezingen van 2012 hadden de twee linkse partijen hun kieslijst ook verbonden met de SP. Het PvdA-bestuur kreeg tijdens het congres steun van de leden om dit keer weer in gesprek te gaan over zo’n drievoudige lijstverbinding. 

Het SP-congres wees dat echter af, maar partijvoorzitter Ron Meyer kwam daar vandaag plots op terug. Hij verbond wel een voorwaarde aan een lijstverbinding door zijn partij: PvdA en GroenLinks dienden regeren met de VVD uit te sluiten.

We vinden het jammer dat de SP deze kans op linkse samenwerking voorbij laat gaan

Aan die eis willen de partijen echter geen gehoor geven. ,,We vinden het jammer dat de SP deze kans op linkse samenwerking voorbij laat gaan”, stelt PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman. Ook volgens GroenLinks-voorzitter Marjolein Meijer was het ‘mooi geweest om met drie partijen een lijstverbinding aan te gaan’. Maar zij noemt een zo groot mogelijk links blok in de Tweede Kamer zo belangrijk, dat ze daar geen voorwaarden aan wil verbinden.

SP’er Meyer begrijpt dat niet. ,,De VVD zou volgens deze partijen een gifpil voor de middenklasse en een ramp voor het land zijn, maar ze laten toch de deur wagenwijd openstaan naar samenwerking.” Hij hoopt de PvdA en GroenLinks te kunnen overtuigen alsnog van gedachten te veranderen.

Bij de vorige verkiezingen profiteerde GroenLinks van de lijstverbinding tussen PvdA, SP en GroenLinks. Het leverde de partij een extra zetel op, waardoor Jesse Klaver – nu lijsttrekker – in de Kamer kwam.