'Donald Trump sluit websites over klimaatverandering'

Print
'Donald Trump sluit websites over klimaatverandering'

Donald Trump. Afbeelding: EPA

Het Amerikaanse Milieuagentschap (EPA) vreest op last van president Donald Trump hun pagina's over klimaatverandering offline te moeten halen. Dat zeggen medewerkers van de overheidsdienst tegen het persbureau Reuters. De angst is dat veel wetenschappelijk werk straks niet meer beschikbaar is. Inmiddels zou het Witte Huis het bevel onder druk van de media-aandacht voorlopig terug hebben getrokken.

Volgens de bronnen van Reuters kwamen de instructies om informatie over het klimaat offline te halen direct van het Witte Huis. Bovendien zouden de dwingende instructies naar meerdere overheidsagentschappen zijn gestuurd die met het klimaat of het milieu te maken hebben. De medewerkers willen niet bij naam worden genoemd omdat ze niet mogen spreken met de media.

Europa
Een van de medewerkers van de EPA zegt tegen Reuters dat jaren van onderzoek naar klimaatverandering zullen verdwijnen als de website op zwart gaat. Medewerkers zouden achter de schermen druk bezig zijn om informatie te redden en op Europese servers te zetten. 

Donald Trump liet zich eerder al ontvallen niet te geloven in klimaatverandering. Hij noemde het onomwonden 'een hoax'.  Een pagina op de website van het Witte Huis over het onderwerp werd ook al offline gehaald. In het team van Trump zitten veel mensen die voorstander zijn van het winnen van fossiele brandstoffen en minder op hebben met strenge milieuregels. Ook Scott Pruitt is present, een man die in totaal veertien rechtszaken voerde tegen de EPA.