Nieuwe regels maken ruim baan voor agressieve F1-coureur

Print
Nieuwe regels maken ruim baan voor agressieve F1-coureur

Afbeelding: ANP

De Formule 1 is in handen van Liberty Media nu mededingingsautoriteiten en de FIA akkoord zijn. Dat het de Amerikanen ernst is met het moderniseren van de sport blijkt nu F1-tycoon Bernie Ecclestone is ‘kaltgestellt’. Tijd voor meer show, virtueel racen via de app en vooral: minder regels die de coureur aan banden leggen.

Liberty Media is meer dan een investeringsbedrijf. Anders dan CVC Capital Partners, de vorige eigenaar van de F1, wil Liberty Global, het moederbedrijf van Liberty Media, meer dan alleen winst maken met de F1. Natuurlijk, de Amerikaanse multinational - eigenaar van de Atlanta Braves en mediabedrijven als Ziggo Sport en Eurosport - is geen filantropische instelling. De ruim 7 miljard euro die is neergeteld voor de F1, moet worden terugverdiend. 

Maar Liberty is een mediabedrijf, kan een sport aan de man brengen en heeft concrete plannen om de Formule 1 te moderniseren. 
Eerst en vooral moet de F1 op meer dan één mediaplatform uitgevent gaan worden. De naar de lege functie van erevoorzitter weggepromoveerde Ecclestone wist zich geen raad met sociale media en andere digitale platforms als betaal tv. De bejaarde Britse multimiljardair was vooral goed in het uitmelken van circuiteigenaren en traditionele tvstations. 

Daarmee ging hij zo ver dat historische Grand Prix’ op de circuits van Hockenheim, Nürburgring, Silverstone van de kalender dreigden te verdwijnen en dat deels al deden. Door de organisatoren in landen als Duitsland, Groot-Brittannië en Italië het vel over de oren te trekken – ze betalen voor het recht één GP te mogen houden vaak meer dan 50 miljoen euro – krijgt de F1-fan de rekening gepresenteerd. 

De toegangskaartjes voor de races zijn peperduur geworden. Bovendien heeft het uitmelken van de tvstations tot gevolg dat veel GP’s alleen nog door betaalzenders worden uitgezonden. De kijkcijfers daalden daardoor mondiaal fors. 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu