Limburg niet ontzien: gewoon tol betalen op de Duitse snelweg

Print
Limburg niet ontzien: gewoon tol betalen op de Duitse snelweg

Afbeelding: ANP

Bij de Duitse snelwegtaks wordt geen uitzondering gemaakt voor de grensregio’s. Berlijn heeft gisteren besloten tot tolheffing voor auto’s op alle snelwegen vanaf 2019.

Het Duitse kabinet is gisteren akkoord gegaan met een vernieuwde tolwet, de zogenoemde Maut. In de wet is- zoals verwacht - geen plaats voor het ontzien van de grensregio’s. Ook daar moet betaald worden voor het gebruik van de snelwegen.

Verkeersminister Alexander Dobrindt (CSU), bedenker van de snelwegtaks, vindt het voldoende dat de Bundesstrassen, vergelijkbaar met onze provinciale wegen, tolvrij blijven. Meer concessies vindt hij niet nodig, zei hij gisteren. Als het parlement de wet aanneemt, gaat de tol in 2019 in. De hoogte van de prijs van een vignet ligt tussen de 2,50 en 25 euro. De prijs is afhankelijk van de uitstoot van de auto en de geldigheidsduur van het vignet. De Duitse regering wil met de heffing jaarlijks 524 miljoen euro binnenhalen.

Het besluit van Duitsland om tol te heffen op de autosnelwegen heeft tot woede geleid in omliggende landen, omdat automobilisten uit buurlanden moeten gaan betalen voor de snelwegen terwijl Duitse weggebruikers het geld via de belastingen terugkrijgen. Dobrindt heeft de wet op last van Brussel daarom inmiddels aangepast aan de EU-regels.

Met name het feit dat ook forenzen en dagjesmensen in de grensregio’s vanaf 2019 tol moeten betalen, heeft kwaad bloed gezet. In Limburg en grensgemeenten in buurdeelstaat Noordrijn-Westfalen bestaat de vrees dat de Maut niet alleen slecht uitpakt voor het vrije grensverkeer, maar ook de ontwikkeling van de economie belemmert. Dobrindt heeft de roep om een uitzonderingspositie voor de grensstreek nu definitief naast zich neergelegd.

Het kabinetsakkoord komt op de dag dat in Brussel een bijeenkomst plaatsvond van buurlanden die tegen de Maut zijn, waaronder Nederland. Dat gebeurde op initiatief van Oostenrijk.

De provincie Limburg juicht toe dat Nederland tegengas blijft geven bij de invoering van de snelwegtaks. „Het Duitse tolplan is gewoon een politieke miskleun. Prima dat Oostenrijk zich samen met Nederland blijft verzetten”, zegt gedeputeerde Twan Beurskens 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →