Weertse oliebollenbakker na dertig jaar 'afgeserveerd'

Print
Weertse oliebollenbakker na dertig jaar 'afgeserveerd'

Afbeelding: De Limburger

Zijn advocaat heeft hem al laten weten dat hij juridisch nauwelijks een poot heeft om op te staan. Maar dat laat niet onverlet dat oliebollenbakker Erik Verwijk vindt dat hem onrecht wordt aangedaan. Aanleiding? Het nieuwe standplaatsenbeleid voor gebakskramen van de gemeente Weert.

„Al dertig jaar sta ik met mijn kraam in Weert. Ruim twintig jaar op de Wilhelminasingel, maar na klachten van flatbewoners moest ik verkassen. Op de Markt in Weert werd er ook weer geklaagd, waarna ik bij de gemeente opperde om op het Stationsplein te gaan staan. Elke keer heb ik gedaan wat de gemeente van me vroeg, elke keer opnieuw een klantenkring opgebouwd en nu word ik op zo’n manier afgeserveerd. Het zit me hoog.” 

De gemeente voerde vorig jaar een nieuw standplaatsenbeleid in. De gemeente kent vier vaste seizoensplaatsen waar in de wintermaanden continu gebakken en verkocht mag worden. Vanaf dit jaar worden die plaatsen aan de hoogste inschrijver gegund in plaats van aan degene die het jaar ervoor ook de vergunning had. 

Verwijk: „Met al het gedoe dat ik heb gehad, voelt het Stationsplein nu als mijn plek. Ik had gehoopt dat al die dertig jaar iets waard waren geweest. Niet dus. Ik heb in ieder geval besloten niet aan het spelletje mee te doen. Ik schrijf in maart in voor het bedrag waarvoor ik hier nu ook sta, maar ik weet nu al dat ik mijn plek dan kwijt ben. Ik kan wel meer bieden, maar je moet het ook maar weer terug zien te verdienen.” 

Frustratie bij Verwijk is er ook omdat hij denkt dat als hij vorig jaar zijn mond had gehouden, er niets aan de hand was geweest. Verwijk beklaagde zich over de vele tijdelijke oliebollenverkopers die rond kerst en oud en nieuw toestemming kregen om voor een paar dagen gebak te verkopen. „De stad is gewoon te klein voor zoveel kramen. Ik heb de gemeente gevraagd om streng te handhaven en daarop besloten ze om meteen het hele beleid op de schop te gooien. Daar ben ik nu zelf de dupe van.” 

Verwijk heeft er geen geloof in dat hij toch ‘zijn’ plekje weet te behouden. „De concurrentie in deze wereld is groot. En met die webcam die aan de overkant het Stationsplein laat zien, kunnen ze allemaal zien wat ik hier aan aanloop heb. Nee, als ik deze plek niet krijg dan vertrek ik. Dat is jammer voor al die vaste klanten die al dertig jaar komen, maar ik ben het gewoon principieel oneens met hoe de gemeente dit heeft aangepakt.” 
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →