Dit kost de brandweer in jouw regio

Print
Dit kost de brandweer in jouw regio

De brandweer bezig met pompen in Weert. Afbeelding: Kevin Geurtjens

De brandweer kostte de samenleving afgelopen jaar ruim een miljard euro. Per inwoner is dat omgerekend 63 euro.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De kosten per regio verschillen sterk: de uitgaven groeiden het sterkst in de veiligheidsregio Twente (van 19 miljoen in 2005 naar 43 miljoen in 2015). Bewoners in Amsterdam betalen het meest: 79 euro.

Kosten per regio
Volgens de cijfers heeft Rotterdam de duurste brandweerregio, maar per hoofd betalen inwoners daar wel minder dan in Amsterdam. De brandweer is in absolute cijfers het goedkoopst in de Gooi en Vechtstreek. Toch geven inwoners daar per persoon wel relatief veel uit (77 euro) aan de brandweer.

Limburg
Limburg zit met 58 euro aan kosten per inwoner in Noord-Limburg en 60 euro per inwoner in Zuid-Limburg iets onder het landelijke gemiddelde.

Bezuinigingen
De afgelopen jaren is er flink bezuinigd op de brandweer. Werden de uitgaven tussen 2005 en 2010 nog opgekrikt van 725 miljoen euro naar 1,1 miljard, in 2014 en 2015 gingen de uitgaven met tientallen miljoenen euro’s omlaag. Toch kostte de brandweer in 2015 de maatschappij nog 43 procent meer dan in 2005.

Dat ging niet zonder slag of stoot: brandweerkorpsen protesteerden flink tegen de bezuinigingen en de versobering van de arbeidsvoorwaarden.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →