Dramatische euthanasie demente vrouw. Arts op matje

Print
Dramatische euthanasie demente vrouw. Arts op matje

Afbeelding: AD

Voor het eerst is in Nederland een arts berispt omdat ze euthanasie verleende aan een patiënte met dementie, terwijl niet onomstotelijk was vastgesteld dat zij het op dat moment wilde. Dat meldt Trouw.

De uitvoering van de euthanasie van de vrouw, die rond de 80 jaar oud was, verliep bovendien op dramatische wijze. Dat blijkt uit een oordeel dat de Regionale Toetsingscommissies op hun website hebben geplaatst. In de wilsverklaring van de vrouw stond dat ze euthanasie wilde wanneer ze daar zelf de tijd rijp voor achtte. Haar dementie was echter zo vergevorderd dat haar man de zorg niet meer aankon en ze naar een verpleeghuis moest.

Ondraaglijk
In het verpleeghuis was de dementerende vrouw angstig en boos. Ook dwaalde ze 's nachts door de gangen. De verpleeghuisarts constateerde na een paar weken dat de vrouw ondraaglijk leed en dat zij weliswaar niet meer wilsbekwaam was, maar dat de wilsverklaring euthanasie rechtvaardigde. 

De arts deed van tevoren heimelijk een slaapmiddel in de koffie van de patiënte, om haar rustig te krijgen. Terwijl de arts haar vervolgens het euthanasiemiddel inspoot, maakte de vrouw een beweging alsof ze overeind wilde komen. De arts besloot door te gaan terwijl de familie de patiënte vasthield.

Grens overschreden
De toetsingscommissie vindt dat de arts 'een grens heeft overschreden' door de eerste dosis slaapmiddel heimelijk te geven. De bewegingen aan het eind hadden de arts moeten doen stoppen. De commissie stelt dat de wilsverklaring niet duidelijk wees op een weloverwogen wens om euthanasie te krijgen na de opname in het verpleeghuis. Een formulering als 'wanneer ik daar zelf de tijd rijp voor acht' houdt geen rekening met de situatie waarin iemand niet meer wilsbekwaam is.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →