Nieuw broodbeleg: hagelpasta

Print
Opa Henk Kramer (71) uit Capelle aan den IJssel mag zich de uitvinder van een nieuw broodbeleg noemen: hagelpasta, een combinatie van chocoladepasta en hagelslag in een potje. En dat allemaal na een weddenschap met zijn kleinzoons die het hardst riepen ‘dat lukt je nooit’. Dat liet de innovatieve opa zich geen twee keer zeggen.

Kramer wilde het lievelingsbroodbeleg van zijn kleinkinderen graag in een potje krijgen. ,,Je kent je grenzen pas als je ze hebt overschreden”, luidt het levensmotto van de Capellenaar niet voor niks.

De weddenschap van zijn kleinzoons Bas (20) en Tom (17) de Jong en Niels (17) en Chris (14) de Bruin bleek toch wat lastiger dan gedacht. In eerste instantie stuitte hij op technische problemen die het onmogelijk leken te maken de twee ingrediënten te combineren. Totdat hij Yvon Strooker (46) van delicatessenzaak La Culina in Putten ontmoette.

Vreemd
Samen hebben ze diverse technieken geprobeerd om de twee ingrediënten met elkaar te mengen. ,,Ik kwam op het idee toen ik zag dat mijn kleinzoons deze combinatie op hun brood smeerden. Ik vond het vreemd dat zoiets niet in een potje zit", vertelt de Capellenaar over de aanleiding.

Hij vervolgt: ,,Ik wilde kijken of me dat ging lukken. Mijn kleinzoons zeiden namelijk van niet. En daarmee ging de weddenschap van start. Eenvoudig was het niet, want ik heb er anderhalf jaar over gedaan. Deskundigen bij onder meer TNO vertelden me dat het technisch niet kon."

Toch is het de twee gelukt, wat de grote jongens niet lukte. ,,Alles wat we konden bedenken, hebben we getest. Uiteindelijk liepen we ergens tegenaan zodat het lukte. Toeval en een beetje geluk", zegt Strooker over de behandeling die beide ingrediënten ondergaan om het proces te laten slagen. Over het geheim hierachter houdt ze haar lippen op elkaar. Hier is een patent op aangevraagd.

Allereerste potjes
De allereerste potjes zijn voor de burgemeesters van Putten en Capelle aan den IJssel. En daarmee moeten de kleinzoons van opa Kramer hun tegenprestatie inlossen: de overhandiging. Strooker lacht: ,,Hoe verder wij kwamen met de HeY Hagelpasta, hoe stiller zij werden."

In de eerste week van maart komt de eerste lijn van 1100 potjes op de markt. Deze pastavariant is gecombineerd met knapperige mini chocoladebolletjes. Later volgt de lijn met hagelslag. Een potje kost 5,98 euro.

Als het aan Kramer ligt torpedeert zijn hagelpasta de broodbelegmarkt. ,,Ik denk dat we heel groot worden.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →