Politie dient klacht in tegen juriste Gerechtshof

Print
Politie dient klacht in tegen juriste Gerechtshof

Chaka Laguerre Shakira. Afbeelding: AD/RV

De politie in Den Haag dient een klacht in tegen een Amerikaanse juriste van het Internationaal Gerechtshof. De vrouw beklaagde zich op Facebook over haar gewelddadige en onterechte aanhouding. Ook verweet ze het politiekorps racisme, maar volgens de politie blijkt uit camerabeelden dat die beschuldiging ‘volstrekt ongegrond is’.

Chaka Laguerre schrijft in een emotioneel bericht op haar Facebookpagina dat ze dinsdagmorgen om half tien hardhandig wordt aangepakt door twee agenten, nadat ze de Anna Paulownastraat in Den Haag is overgestoken. Ze is op de kruising van haar fiets gestapt om tegemoetkomend verkeer te ontwijken.

Agenten spreken haar hierop aan vanuit hun auto. Laguerre antwoordt dat ze geen Nederlands spreekt en loopt door, waarna agenten de auto parkeren en achter haar aan komen. Ze willen haar identiteitspapieren zien, schrijft Laguerre, maar volgens de vrouw krijgt ze de kans niet dit te tonen. In plaats daarvan gooien agenten haar tegen de politieauto en beginnen ze agressief aan haar armen te trekken om haar te handboeien. Ook is er in de auto een worsteling.

Op het politiebureau krijgt Laguerre van de hulpofficier van justitie te horen dat ze agenten heeft geschopt en geslagen, wat volgens haar allemaal leugens zijn. ,,Ik begon te huilen en kon niet geloven dat mensen zo gemeen waren. Ik kon vertellen wat ik wilde, maar dat de politiechef geloofde alleen maar de valse beschuldigingen van de agenten.’’

Diepe indruk
Laguerre wordt na ruim een uur weer vrijgelaten, maar de arrestatie maakt diepe indruk, schrijft ze. ,,De afgelopen jaren hebben we allemaal politiegeweld gezien op tv en sociale media, maar je begrijpt nooit echt de lichamelijke, geestelijke en emotionele schade die zo’n ervaring geeft. Dit heeft mijn leven in de meest verwoestende manier veranderd. Ik zal nooit meer hetzelfde zijn.’’

Honderden Facebookvrienden reageren op het verhaal van Laguerre, maar volgens de Haagse politie is de beschuldiging ‘volstrekt ongegrond’. In een schriftelijke verklaring op hun site laat het korps weten dat het juist de vrouw is die probeert te ontkomen aan een gesprek met de agenten en zich uiteindelijk verzet bij haar aanhouding. Dat zou blijken uit camerabeelden die van het voorval zijn gemaakt.

De agenten spreken de vrouw aan omdat ze zich gevaarlijk gedraagt in het verkeer. Volgens de politie negeert ze het rode verkeerslicht en steekt ze met de fiets aan haar hand een kruising over. Een stadsbus kan haar volgens de politie nog maar net ontwijken. Volgens de politie is de vrouw aangehouden vanwege haar gevaarlijke verkeersgedrag en is er van racisme en gewelddadig optreden absoluut geen sprake.  

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →