Michael zoekt vader die wegreed en nooit terugkwam

Print

Michael als baby met zijn vader Rob. Afbeelding: AD/Michael Valkenberg

De vader van Michael Valkenberg (20) uit Zaandijk reed twaalf jaar geleden weg in een rode Ford Escort. Hij kwam nooit meer terug. Jarenlang stopte Michael het gemis weg, tot deze week. Hij plaatste een opsporingsbericht op Facebook, dat inmiddels ruim 51.000 keer over de hele wereld is gedeeld. Tot nu toe nog zonder resultaat.

Boos is Michael niet op zijn vader Robert Ben Valkenberg, die inmiddels 54 moet zijn. Maar om zomaar een jong kind achter te laten, en nooit meer wat van je te laten horen, dat zou hij zelf nooit doen. ,,Ik heb misschien wel begrip mijn vader en de situatie waar hij toen in zat, maar ik herken mijzelf er totaal niet in".

De ouders van Michael scheidden ruim 12 jaar geleden. De breuk was pittig, voor beide partijen. Vader Rob had al snel een nieuwe relatie, die snel strandde. Hij zat even zonder woon- en verblijfplaats en zonder financiële middelen en besloot op een zaterdag in december de benen te nemen. Een laatste teken van leven was in Noord-Frankrijk (Valenciennes), waar Rob 100 euro pinde. Daarna heeft niemand ooit meer iets van hem vernomen. De politie startte een zoektocht, maar zonder resultaat.

Ik merk dat ik er klaar voor ben om alle antwoorden aan te kunnen. Het kan natuurlijk ook dat een of andere gozer hem heeft vermoord

Nu is het twaalf jaar later. Zijn zoon Michael is inmiddels twintig. Hij heeft een fijne baan, staat positief in het leven en heeft een groot sociaal netwerk. Maar het gemis van zijn vader blijft, en hij wil het niet langer wegstoppen. Na overleg met de familie, onder wie zijn moeder en de ouders van zijn vader, besloot hij de koe bij de hoorns te vatten en een oproepje te plaatsen. En met succes. Het bericht bereikte in mum van tijd duizenden mensen, en werd gedeeld tot aan Nieuw-Zeeland.  Michael had nooit gedacht dat hij zó veel mensen zou bereiken. Maar hij blijft realistisch  ,,Ik ben deze actie gestart zonder enige verwachting. Als er niks uit komt, dan ga ik er niet aan onderdoor. Want dat weet ik: ik heb alles geprobeerd."

 

Vul hier een omschrijving van de foto in.

Michael samen met zijn moeder. foto Michael Valkenberg

 

Dromen
Dromen heeft de Noord-Hollander wel: ,,Ik hoop zo dat iemand reageert en zegt: 'Je vader is mijn buurman. Hij leeft, en hij is gezond!' Maar als ik realistisch ben, dan staan alle opties open. Ik merk dat ik er klaar voor ben om alle antwoorden aan te kunnen. Het kan natuurlijk ook dat een of andere gozer hem heeft vermoord, en dat hij ergens begraven ligt. Ook dat moet ik onder ogen kunnen zien. Maar dan heb ik tenminste een antwoord. Dan kan ik verder met mijn eigen leven."

Het laatste wat mijn vader gewild moet hebben is dat ik jaren later op een zolderkamertje zou gaan zitten kniezen over waar hij nu toch kon zijn.

De onduidelijkheid over zijn vader zorgt ervoor dat Michael geen rouwproces in kan gaan. ,,Het is een open einde. En dat kan nog 80 jaar zo doorgaan, dat wil ik niet. Om het mezelf niet te moeilijk te maken denk ik niet te veel na over wat er gebeurd kan zijn. Want daar kan je ook aan onderdoor gaan. En het laatste wat mijn vader gewild moet hebben is dat ik jaren later op een zolderkamertje zou gaan zitten kniezen over waar hij nu toch kon zijn".

Micheal heeft honderden reacties gekregen naar aanleiding van zijn oproepje, maar het wachten is nog steeds op de échte gouden tip. ,,Mensen zijn lief en behulpzaam, en proberen op allerlei manieren mee te speuren. Maar een echt bruikbare tip zit er nog niet tussen. Het kan nog. Ik blijf hoop houden en ik hoop dat zo veel mogelijk mensen me willen helpen. Ik ben heel erg dankbaar voor alle aandacht."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →