Waarom nachtuilen intelligenter zijn

Print
Waarom nachtuilen intelligenter zijn

Doe er gerust nog tien minuutjes bij. Afbeelding: Thinkstock

Ben jij zo iemand die 's ochtends de snooze-knop herhaaldelijk indrukt om toch nog even in dat warme bed te blijven liggen? Hoe groot het risico op je verslapen ook mag zijn: er is nu ook goed nieuws. Je bent wellicht intelligenter, creatiever en zelfs gelukkiger dan mensen die gelijk uit bed springen.

De Britse studie met als titel 'Waarom nachtuilen intelligenter zijn' legt een verband tussen 'snoozen' en creativiteit, intelligentie en geluk. Auteurs Satoshi Kanazawa en Kaja Perina beargumenteren dat deze vorm van aanpassing aan het moderne leven een teken is van uitmuntende intelligentie. Dit in tegenstelling tot mensen die nog leven en slapen zoals onze voorouders: vroeg erin en vroeg er weer uit.

Simpel gezegd: mensen moeten slim zijn om de snoozeknop te bedienen, aangezien het een recente uitvinding is, waarop de evolutie ons niet heeft voorbereid.

Dictatuur
De tweede correlatie is intuïtiever: wie luistert naar zijn lichaam en zich niet schikt naar 'de dictatuur van de wekker', zal meer zijn passie najagen en eigen oplossingen voor problemen vinden. En dat maakt de snoozers creatiever en onafhankelijker.

Een andere studie lijkt deze conclusie te ondersteunen. De universiteit van Southhampton vergeleek de socio-economische situatie van 1.229 mannen en vrouwen met hun slaappatroon. De 'uilen' die na elf uur 's avonds gaan slapen en pas na acht uur opstaan, blijken meer inkomen en een comfortabelere levensstijl te hebben.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →