Het eerste witte goud is er al

Print
Het eerste witte goud is er al

Het witte goud wordt duur betaald. Afbeelding: Mara van den Oetelaar

Het is hartje winter, maar nu al delft het Heldense aspergebedrijf Teboza het eerste witte goud in een van zijn kassen. Er is een heuse wachtlijst van horeca en handel.

„We hebben de eerste asperges van dit jaar al geproefd en ze zijn fantastisch. Ze hebben absoluut dezelfde smaak als asperges van de volle grond”, zegt Trudie Teeuwen van familieonderneming Teboza in het buitengebied van Helden. Ze vermoedt dat het bedrijf de eerste asperges van Nederland heeft geoogst. „We denken dit met 99 procent zekerheid te weten, omdat er in de handel helemaal geen asperges worden aangeboden en er nog nergens melding van is gemaakt.” 

De vroege oogst komt als reactie op de vraag vanuit de markt. „Die komt steeds vroeger, vanuit de horeca, de handel en zelfs ook van de detailhandel. We hebben gewoon een wachtlijst van belangstellende partijen.” De stokkende import van asperges vanuit Zuid-Amerika heeft daar wellicht iets mee te maken, denkt ze. „We hebben dus bewust voor deze vroege oogst gekozen en de verwarming in de kas eerder aangezet. Het zonnetje van de laatste dagen heeft natuurlijk ook meegeholpen”, verklaart Teeuwen. 

De oogst is nu met enkele honderden kilo’s per week nog mondjesmaat, maar zal volgende week goed op stoom komen wanneer die ook in een andere kas begint. De schaarste betekent dat het Limburgse goud niet voor een koopje de poort van Teboza passeert: circa 15 euro per kilo voor de beste soort, de extra witte dubbel-A. 

Dat de associatie met voorjaarsgroente bij de consument door de winterse asperges misschien aan slijtage onderhevig is, speelt voor Teboza nauwelijks een rol. „Dat is een idee van vroeger, toen de eerste asperges pas eind april, begin mei op de markt kwamen. De rassen zijn in de loop der jaren door veredeling verbeterd. Asperge een typische voorjaarsgroente?! Dat is nu niet meer zo.” 


 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →