'Trump belt Poetin en Merkel zaterdag'

Print
'Trump belt Poetin en Merkel zaterdag'

Donald Trump. Afbeelding: EPA

De nieuwe Amerikaanse president Donald Trump belt zaterdag met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin en met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Dit hebben verschillende bronnen in Moskou en Berlijn vrijdag gemeld.

Het zou voor Trump en Poetin hun eerste presidentiële telefoongesprek worden. Trump (70), die nu een week president is, zou veel betere relaties met Rusland nastreven. De 64-jarige Poetin regeert Rusland sinds het begin van deze eeuw. Hij is met uitzondering van de jaren 2008 tot 2012 president van de Russische Federatie geweest.

Merkel (62), die sinds november 2005 de Bondsrepubliek leidt, kon heel erg goed opschieten met Trumps voorganger Barack Obama. Ze was de laatste buitenlandse leider die Obama in de laatste uren van zijn presidentschap vanuit het Witte Huis opbelde en uitvoerig bedankte en prees. Tal van media stelden dat Obama zijn land niet meer als leider van de westerse wereld ziet onder het presidentschap van Trump. Obama zou Merkel als nieuwe leider van het Westen wensen.

Merkel spreekt naar verwachting veel met Trump over Poetin. Tal van Europese mogendheden inclusief Duitsland staan erg argwanend tegenover het Kremlin, onder meer door de crisis in Oekraïne. Ze vrezen dat Trump op eigen houtje de harde lijn tegenover Rusland opgeeft en buiten Europa om de banden met Poetin aanhaalt. Merkel leidt later dit jaar de christendemocraten als lijsttrekker in de Duitse parlementsverkiezingen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →