Abortuspil voortaan ook bij huisarts

Print
Abortuspil voortaan ook bij huisarts

Afbeelding: Fotolia

Vrouwen die ongewenst zwanger zijn kunnen in het vervolg ook bij huisartsen terecht om een prille zwangerschap af te breken.

De huisarts gebruikt voor deze zogeheten overtijdbehandeling, die hij alleen de eerste zestien dagen van de zwangerschap mag uitvoeren, de abortuspil.

Abortusklinieken
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid vond al langer dat ook huisartsen de ingreep mochten uitvoeren, maar de inspectie dacht daar anders over. Tot dusver mogen alleen abortusklinieken en ziekenhuizen de ingreep uitvoeren, vindt de inspectie. De minister wil nu een eind maken aan alle onduidelijkheid en past de past de abortuswet aan om huisartsen daarvoor een vergunning te geven, maakte het kabinet vrijdag bekend.

Drempel verlagen
Schippers wil zo vrouwen de kans geven om de ingrijpende beslissing in de vertrouwde spreekkamer van de huisarts te nemen. De minister denkt niet dat ze de drempel zo verlaagt en hoopt juist dat het daardoor minder vaak tot een abortus komt.

Niet iedere huisarts krijgt vergunning
Niet elke huisarts krijgt zomaar een vergunning. Hij moet ter zake opgeleid zijn, samenwerken met klinieken en ziekenhuizen en verantwoording afleggen.

Reacties
De kleine christelijke partijen in de Tweede Kamer zijn niet te spreken over het besluit. Volgens SGP-voorman Kees van der Staaij werkt de maatregel ,,drempelverlagend''. ,,Bescherming ongeboren leven nodig!'', zegt hij op Twitter. Carla Dik-Faber van de ChristenUnie spreekt van een ,,schokkende verkiezingsstunt'' van de VVD. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →