Tot 2018 geen Nederlandse F16's in strijd tegen IS

Print
Tot 2018 geen Nederlandse F16's in strijd tegen IS

Afbeelding: AD / Ricardo Smit

Nederlandse F-16's kunnen in 2017 niet meer worden ingezet in de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak. Er is meer tijd nodig om de jachtvliegtuigen weer gereed te krijgen, schrijft minister Jeanine Hennis van Defensie vandaag aan de Tweede Kamer.

Tussen oktober 2014 en juni 2016 namen Nederlandse F-16's deel aan de strijd tegen IS. Ze stonden gestationeerd op een basis in Jordanië. Belgische F-16's hebben de taak van de Nederlanders overgenomen. Nederlandse militairen zorgen voor de bewaking op de basis in Jordanië.

De Belgen blijven tot 1 juli aan de missie deelnemen. Eerder meldde het kabinet afhankelijk van behoefte en politieke besluitvorming de taak van de Belgen dan weer te willen over nemen. Hennis laat nu weten dat die datum niet gehaald kan worden. De Nederlandse F-16's kunnen de Belgische toestellen pas vanaf 1 januari 2018 vervangen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →