Alle godvers, kan dat vloeken niet wat minder

© Mark Reijntjens

De verloedering op social media, een premier die platte uitspraken niet schuwt, scheldende gasten bij Jinek. Bij de 100-­jarige Bond tegen vloeken regeert soms moedeloosheid. „Maar we herpakken ons altijd om nieuw vocabulair vuil af te voeren.”

Annemarie van Rhee

Jezus christus, holy shit. Kut kut, kut met peertjes ik heb fucking hoogtevrees. Kak, godverdomme, fuckie, tering, oh my god, godverjezus wat een stinkzooi, kutjeplofkip. Een ordinaire scheldpartij onder invloed van de nodige promillages? Nee. Schrijver Ronald Giphart en acteur Ferry Doedens praten luid en duidelijk hun ravijnvrees van zich af in het publieke programma De gevaarlijkste wegen van de wereld. Door deze BNN-uitzending - 20.30 uur op NPO3 - stroomde de mailbox van de jubileren de Bond tegen vloeken twee weken terug over van de klachten.

Projectmanager Frans de Koeijer: „De teneur van de bezwaren: onbegrijpelijk dat BNN zulke scheldkanonnades uitgebreid en achteloos in beeld brengt terwijl ouders en kinderen samen zitten te kijken. Het is geen realityshow als Oh, oh Cherso, maar een serie die is gemaakt van belastinggeld. We gaan er binnen kort ook over praten bij BNN of dit niet anders kan.”

De missie om de taal te kuisen kan de laatste paar jaar op steeds bredere steun rekenen: 30.000 donateurs, bedrijven en kerkelijke gemeenten financieren de organisatie die negen werknemers telt. In de jaren 90 waren dat er 10.000. De Bond, een organisatie met een christelijke achtergrond, krijgt nu ook bijval uit niet-gelovige hoek. De Koeijer zegt dat het dan gaat om mensen die zich storen aan vocabulaire verloedering. "Onder vloeken verstaan wij daarom niet alleen meer het verkeerd gebruiken van de naam van God, maar ook schuttingtaal waarbij met ziektes, geslachtsdelen of racistische uitspraken wordt gestrooid. Dat onderscheid vinden wij niet langer belangrijk.”

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee