KLM weigert VS-reizigers vanwege maatregel Trump

© ANP

Egyptair Airbus A330 uit Cairo op het vliegveld Roissy-Charles De Gaulle nabij Parijs

Egyptair Airbus A330 uit Cairo op het vliegveld Roissy-Charles De Gaulle nabij Parijs© ANP

thumbnail:
thumbnail: Egyptair Airbus A330 uit Cairo op het vliegveld Roissy-Charles De Gaulle nabij Parijs

Vliegtuigmaatschappij KLM heeft zaterdag zeven passagiers die op weg waren naar de Verenigde Staten geweigerd mee te nemen wegens het inreisverbod dat president Donald Trump heeft ingesteld voor inwoners uit zeven islamitische landen.

Redactie

,,We hadden ze heel graag willen meenemen, maar het heeft geen zin. Ze komen bij aankomst het land niet in'', zei een woordvoerster van de KLM. De maatschappij betaalt de vervoerskosten van twee passagiers voor hun reis terug naar hun opstappunt. Vijf andere mensen konden al eerder worden gewaarschuwd. Uit welke plaats de reizigers wilden vertrekken, kon ze niet zeggen.

KLM weet nog niet wat het beleid in de toekomst wordt. ,,We proberen hierover helderheid te krijgen'', aldus de woordvoerster.

Ook andere vliegtuigmaatschappijen zoals EgyptAir en Qatar Airway weigerden zaterdag passagiers met bestemming de VS mee te nemen.

Trump bepaalde vrijdag dat mensen uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië de komende maanden niet welkom zijn in de Verenigde Staten.

GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver wil dat premier Mark Rutte het inreisverbod veroordeelt. ,,Het discrimineren van mensen op basis van hun afkomst mogen we niet accepteren, ook niet als het de president van de VS is die het doet. Ik wil dat premier Rutte zich scherp uitspreek tegen deze maatregel en het voortouw neemt om samen met andere EU-landen een duidelijk statement te maken", aldus Klaver.

Trumps ban treft ook Oscargala

Het inreisverbod in de VS voor inwoners van zeven islamitische landen heeft onverwachte gevolgen. De bekende Iraanse regisseur Asghar Farhadi kondigde aan dat hij overweegt de uitreiking van de Oscars te boycotten. Farhadi heeft een nominatie voor de beste buitenlandse film op zak voor The Salesman.

De 44-jarige regisseur beweert dat hij de Verenigde Staten wel in mag maar dat hij binnen enkele dagen zelf beslist of hij dat wel wil. Hij won in 2012 een Oscar met The Separation. De hoofdrolspeelster in The Salesman, de Iraanse Taraneh Alidoosti, gaat sowieso niet heeft ze boos aangekondigd. Ze noemde Trumps maatregel racistisch. De mannelijke hoofdrolspeler Shabab Hosseini, ook een Iraniër, moet nog beslissen.

Uit een andere hoek komt het bevel van Google, het bedrijf achter de zoekmachine, aan medewerkers die uit een van de zeven landen komen om onmiddellijk naar de VS terug te keren. De maatregel van het Amerikaanse bedrijf treft ongeveer honderd medewerkers die momenteel elders verblijven.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee