Sloop dreigt voor Eisenhowerflat in Sittard

Print
Sloop dreigt voor Eisenhowerflat in Sittard

Bewoners van de gallerijflat (hier rechts op de foto) hebben van ZOwonen te horen gekregen dat het onzeker is of het complex blijft bestaan. Afbeelding: Ermindo Armino

Sloop is een serieuze optie voor Eisenhowerflat 3, een van de vijf galerijflats die de Sittardse wijk Limbrichterveld domineren. In april wordt helder of de flat echt plat gaat.

Twee flats zijn particulier eigendom. Drie galerijflats zijn in handen van ZOwonen. De corporatie heeft twee complexen de afgelopen jaren grondig gerenoveerd, waarbij de woningen ook energiezuiniger zijn gemaakt. De renovatie van flat 2, die vorig jaar is afgerond, kostte zo’n 7,5 miljoen euro. ZOwonen staat nu volgens directeur Ton Mans voor de vraag of ook in de derde uit 1968 stammende flat nog geïnvesteerd moet worden. In april moet een onderzoek daarnaar klaar zijn. Daarbij wordt sloop als optie bekeken. Eisenhowerflat 3 telt 120 woningen. 

Bewoners zijn op de hoogte
De bewoners zijn onlangs van het onderzoek op de hoogte gesteld, bevestigt Lou Florax van de Huurdersbelangenvereniging Sittard- Munstergeleen. Het stadsbestuur laat weten dat door de bevolkingskrimp de woningbehoefte in Sittard-Geleen tot 2040 daalt met tweeduizend woningen. Dat leidt tot ‘vraaguitval in Limbrichterveld’, denken B en W. "Het woningtype galerijflats wordt in een krimpende markt als een zwak woonproduct gezien”, meldt het college aan de raad. Die conclusies worden meegenomen in het onderzoek van ZOwonen. Volgens Florax is die ontwikkeling al te merken.

Negen woningen leeg
Er staan nu negen woningen in de flat leeg. De huurdersbelangenvereniging staat niet afwijzend tegenover sloop. "Leegstand is ook niet goed.”  Wel wil Florax nog de mening peilen van de bewoners van flat 3 zelf op dit punt. ZOwonen heeft besloten vrijkomende woningen in het complex niet meer te verhuren, zolang het onderzoek loopt. Volgens Mans staat sloop zeker nog niet vast. „Het is geen gelopen race.” De (toekomstige) woonwensen van huurders, kosten en bevolkingskrimp worden in het onderzoek meegenomen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu